Årets julklapp måste uppfylla kriterierna

Årets julklapp är en företeelse som har funnits sedan 1988. Handels utredningsinstitut som numera heter HUI Research utser årets julklapp efter en rad olika kriterier. För att en produkt ska kunna bli årets julklapp måste den uppfylla följande:

  • Vara en nyhet/ett nyupptäckt intresse
  • Produkten ska ha ett högt försäljningsvärde och säljas i stora kvantiteter
  • Produkten ska vara representativ för samtiden, dvs. i den tid vi lever i nu

År 1988 när den första av årets julklapp utsågs blev bakmaskinen årets julklapp. Denna maskin var revolutionerande för sin tid eftersom den kunde baka bröden helt på egen hand. Allt du behövde göra var att lägga i ingredienserna i bakmaskinen och sedan bakades bröden automatiskt. Detta var ett utmärkt sätt att få nybakat bröd varje morgon och denna tekniska pryl var verkligen någonting stort 1988 och hamnade hemma hos många familjer.

Teknik populärt bland årets klapp

Året efter att bakmaskinen hade vunnit platsen om att bli årets klapp var det dags för ännu en teknisk pryl att ta hem vinsten som årets klapp. Videokameran hade funnits på marknaden i några år men nu fanns den tillgänglig för gemene man och även till ett pris som uppfyllde att den såldes i stora mängder till så kallat vanligt folk. Videokameran hade tidigare mest varit förbehållet arbetsplatser och framförallt företag som arbetade med media, men tack vare nya tekniker, billigare tillverkningssätt så kunde videokameran nå ut till privatpersoner på ett sett som tidigare inte varit möjligt.

Under flera år framöver var det flera tekniska produkter som valdes till årets klapp med undantag för parfymen som blev årets julklapp 1993 och woken som 1990 skulle få oss att woka all mat som kom i vår närhet. Både mobiltelefon och internet-paket har vunnit platsen om årets julklapp vilket inte är så konstigt eftersom de verkligen representerar vår samtid och säljs i stora volymer.

Det är inte bara teknik som blir årets julklapp

Årets julklapp har inte alltid vunnits av tekniska produkter utan även icke-tekniska prylar har kunnat stoltsera med titeln. År 1999 blev ett tacksamt år att vara bokhandlare eftersom just boken utsågs till årets julklapp. Bokbranschen har varit med om flera berg-och-dalbanor och hade kanske fått stryka lite på foten för alla tekniska prylar inklusive CD-skivan som tagit tid från bokläsandet men 1999 blir alltså boken vald till årets julklapp. Att köpa en bok i julklapp är både lätt och roligt.

Det finns en uppsjö av olika böcker att välja mellan och böcker passar alla åldrar. Du kan välja att köpa någon eller några böcker som ligger på den så kallade topp-listan men du kan även hitta många guldkorn bland de klassiska verken, bland hobbyböcker, barnböcker, kokböcker och inom många andra områden, ja, i princip inom alla områden. Böcker kan numera också köpas som ljudböcker och det går även att prenumerera på ljudfiler som gör att du kan lyssna på böcker direkt i mobilen men 1999 hade utvecklingen inte kommit så långt utan avsåg den traditionella pappersboken i antingen hård eller mjuk pärm.

Bli frisk och hälsosam med årets julklapp

Nä det börjar närma sig jul händer det att många ser sig om i backspegeln och undrar vad som hände med det hälsosamma årets som de hade lovat sig själva. Vissa år har HUI Research valt att utnämna produkter till årets julklapp som kan ge ökad hälsa eller välbefinnande och som givetvis uppfyller kraven på att bli årets julklapp. För att nämna några så var spikmattan årets julklapp år 2009 och 2014 blev aktivitetsarmbandet årets julklapp.

Meningen med ett aktivitetsarmband är att få en uppfattning om dina aktiviteter under dygnet och kartlägga hur mycket motion du får, om din sömn är god, hur kaloriförbränningen ser ut och mycket mer. Det finns en rad olika sorters aktivitetsarmband och i flera olika prisklasser beroende på hur många funktioner som du vill att aktivitetsarmbandet kan övervaka på dig. Andra saker som blivit valda till årets julklapp och som kan ge en ökad hälsomedvetenhet är råsaftscentrifugen. 2013 blev nämligen råsaftscentrifugen vald till årets julklapp och trenden att göra sin egen hälsosamma juice av både frukt och grönsaker växte sig stor.

När du ger bort en råsaftscentrifug i julklapp kan du även passa på att komplettera presenten med en receptbok över nyttiga juicer. Egenpressade juicer kan bli en perfekt start på dagen eller ett hälsosamt mellanmål för både barn och vuxna.

Mindre stress med årets julklapp

Dagens samhälle karakteriseras stundtals av mycket stress och det är inte alltid så lätt att få ihop vardagen utan att känna sig helt utmattad när kvällen kommer. För dig som vill reducera din mängd stress och få tid över till annat kanske ska ta och beställa årets julklapp från 2011. Detta år slog nämligen de färdigpackade matkassarna igenom på stort allvar och fler och fler hushåll upptäckte smidigheten med att få veckans mat hemlevererat till dörren och med goda recept inför veckan.

När de färdigpackade matkassarna introducerades var det oftast en standardkasse med mat för veckans fem arbetsdagar men precis som med allting annat sker det utveckling och idag kan du köpa och prenumerera på många olika sorters matkassar. Du kan till exempel beställa vegetariska matkassar, enbart ekologiska matkassar, frukt- och grönsakskassar och du kan även beställa matkassar som vars innehåll är anpassat efter barns smaklökar.

Fördelen med matkassar är att de även kan beställs efter hushållets storlek och om du inte vill ha maten levererad varje vecka kan du välja modellen varannan vecka och alltså själv stå för matinköp och planering cirka två veckor per månad. Med denna produkt som blev årets julklapp 2011 kan du köpa dig lite tid och behöver inte känna paniken över att du måste åka förbi mataffären på väg hem från jobbet och sedan fundera ut vad du ska laga till middag.

Istället står allt redan hemma i kylskåpet och väntar på dig, inklusive receptet. Detta är en ypperlig julklapp att ge bort och både hushåll med och utan barn uppskattar denna mattjänst som blir ett avbrott i vardagen och ger lite ny inspiration till att laga mat och komponera nya rätter.

Årets julklapp hjälper dig att hitta rätt och ger nya upplevelser

Både GPS-mottagare och upplevelser har varit årets julklapp och det sistnämnda blev utnämnt 2008. Upplevelser är oftast väldigt tacksamma julklappar att få men även att ge. Att få en SPA-upplevelse, en eftermiddag på go-cartbanan eller en tur med segway med efterföljande brunch är bara några få exempel på upplevelser som man kan ge bort och listan kan göras oändligt lång.

Visst har det hänt att du åkt vilse någon gång och blivit frustrerad över att inte hitta till en viss adress? 2007 var det säker många som blev glada när de packade upp årets julklapp i form av en GPS-mottagare. Utvecklingen inom geografiska positionssystem har också gått framåt och de GPS-mottagare som gavs bort i julklapp 2007 är redan lite gammalmodiga och har fått konkurrens av oerhört detaljerade och avancerade funktioner om exakta positioneringar och med vad som finns i området kring den sökta adressen osv.

Både GPS-mottagare och upplevelser blev väldigt populära som årets julklapp och kommer säkert att vara populära klappar under granen i många år framöver.

Julklapp åt Soffliggarna

Soffliggarna måste ha sitt och lite skämt och sido kan man säga att 2010 var ett perfekt år för alla soffliggare. Detta år utsågs nämligen surfplattan som årets julklapp vilket innebar en ny typ av upplevelser. Även om man tenderar att bli sittandes med en surfplatta i soffan eller vid köksbordet är surfplattor ypperliga underhållningsprodukter där du kan titta på filmer, filmsnuttar, lyssna på musik, dela bilder och mycket mer.

Du får ökad användning om din surfplatta är uppkopplande mot internet och då kan den i mångt och mycket ersätta den traditionella datorn eller laptoppen.
När du vill ge bort en julklapp som ska kännas lite speciell så är det faktiskt en bra idé att välja något som varit årets julklapp eller varför inte innevarande årsårets julklapp. Några av årets julklappar är av tekniska skäl inte längre aktuella men det stora flertalet av produkterna är fullt gångbara antingen i sitt ursprung eller i en uppdaterad version som finns i handeln.

Boken som valdes till årets julklapp 1999 kommer att vara gångbar som julklapp under många år framöver. Vill du ge bort någonting platt? Då kanske du ska titta i backspegeln för att se vad som vad årets julklapp 2004 och du kommer då att se att det var den platta tv-n som hade blivit vald till årets julklapp.

För dig som älskar djur men som inte riktigt har tid med ett livs levandes djur kanske istället skulle trivas med ett elektroniskt husdjur. Det elektroniska husdjuret valdes till årets julklapp 1997 och riktade sig främst mot barn och är nog mer eller mindre den enda av produkterna på listan över årets julklapp som specifikt har riktat sig mot barn. Många av de andra produkterna av årets julklapp riktar sig främst till vuxna men väldigt många av årets julklapp har varit lika glädjande för både barn och vuxna. Lycka till med inköpet av dina julklappar och kanske hamnar årets julklapp i din varukorg eller under din gran.