Billiga Julklappar

Billiga Julklappar – Julen står för dörren och återigen ställer man sig den eviga frågan vad man ska ge till sina käraste i julklapp och hur mycket julklapparna får kosta. Behöver julklappar alltid vara dyra?

Nej, de behöver de inte. Billiga julklappar kan mycket väl göra ens nära och kära lyckliga. För viktigare än priset är det noggranna och individuella valet av julklapp. Att mäta värdet på julklappen i pengar vore fel. Viktigare än den finansiella investeringen är istället uppmärksamheten, tiden och mödan som man investerar i julklappen.

Tips på billiga julklappar finns det många utav: man hittar dem i vardagen. Genom att iaktta personen och föreställa sig hans eller hennes vardag, preferenser och intressen, är det möjligt att göra den personen glad med billiga julklappar.

Ett klistermärke för resväskan, ett bokmärke du gjort själv, en fin ringklocka till cykeln, ofta är det små souvenirer i livet som håller ihop det.

Dessutom kan begagnade böcker vara underbara och julklappar. Man kan också skänka någon sin uppmärksamhet, sitt förtroende och sin kärlek i bildlig bemärkelse.
Billiga julklappar är ett bra sätt att spara pengar på, för ofta hamnar dyra inköp oanvända i någon hörna i hemmet. Besparingarna kan användas till en gemensam aktivitet. Överväg en resa eller också en donation för ett välgörande ändamål.

Billiga Julklappar​- Firandets betydelse

Att tillägga är att julaftons betydelse minskar för varje år i de mindre religiösa familjerna. Istället för en stor, dyr julklapp ger par varandra en originell och billig julklapp, som gör den andra glad, men som inte kräver stressiga dagar i butiker. Nuförtiden kan man allt oftare konstatera att folk känner sig stressade inför julen och dess helgdagar, en högtid som egentligen ska verka rogivande och ge tid för avkoppling. Att köpa julklappar innebär ökad press att hitta det perfekta, där tid ofta saknas. Då hjälper det att komma överens om att köpa julklappar.

Julafton – kärlekens högtid

Julen är kärlens högtid och ses i moderna termer som en möjlighet att göra någonting gott: på så sätt bestämmer sig många familjer för att skänka en större summa pengar till välgörande ändamål, medan man sinsemellan bara byter roliga och originella, men billiga julklappar med varandra. Men trots allt spenderas fortfarande flera hundra miljoner på julklappar varje år i Sverige.

Tvist på julafton

Fel julklappar ställer ofta till med familjekonflikter. Ofta upptäcker man att man inte är nöjd med den bild som andra har av en. Dessutom uppfattar många vissa julklappar som mindre kärleksfulla. Billiga julklappar kan tyckas uttrycka ett mindre värde hos vissa. Medan man räknar ut priset i huvudet som man var värd för den andra, försöker man hålla skenet uppe och låtsas som att man är glad över den billiga julklappen. Inte helt oväntat stiger antalet självmord markant i slutet av året.

Dyra eller Billiga Julklappar

Men man ska inte behöva vara arg och missnöjd över oönskade julklappar, dyra som billiga. Ett effektivt sätt att förebygga tvister på julafton är att tydligt komma överens om summan man ska lägga på julklappar inom familjen. På så vis kan man undvika ekonomiska överbelastningar hos de som har en mindre budget.

Hur hanterar Sveriges familjer denna fråga? Trebarnspappan Gustav Karlsson svarar: ”I vår familj slutar det alltid med bråk om felaktiga, för dyra eller för billiga julklappar. Tills vi för två år sedan bestämde oss för att inte lägga mer än 250 kronor på julklappar, per person. Numera ger vi varandra fina, om än julklappar, som vi väljer ut med kärlek och omsorg. Min son Jonathan, 15, gav mig till exempel en tennisracket från loppmarknaden, något jag letat efter länge. Det blev jag jätteglad över.”

Ett pristak har även familjen Haller satt för julklappar. Boris Haller, 26, student: ”Vi i familjen Haller ger varandra billiga julklappar, men det är också okej. Julen handlar ändå om att tillbringa tid med familjen.”
Det är dock oftast barnen som är de som kan vara missnöjda med billiga julklappar, eftersom de har svårt att köpa dyra saker till sig själva. Love Hedlund, 15: ”Jag tycker det är orättvist att jag bara får små, billiga julklappar. Min kompis Tore till exempel fick en laptop förra året, själv fick jag bara ett par begagnade hörlurar.” Föräldrar uppmanas därför att inte bara ge sina barn billiga julklappar. I skolan kan barnet känna sig utanför, det säger läraren Stephan Krügel: ”I vår klass var det inte bara trevliga scener som utspelade sig under första skoldagen efter jullovet. De barn som bara hade få julklappar, eller billiga julklappar att visa upp, blev utskrattade.”

Gör julklappar själv - Billiga Julklappar

Ett populärt sätt att skänka kärleksfulla, men lättköpta julklappar är att tillverka dem själv. Men det är inte alla som är konstnärligt eller tekniskt lagda. Den som åtminstone kan hantera papper och sax, har möjlighet att tillverka julklappar själv. Exempelvis är ett hemmagjort fodral till passet en fin och kreativ, men också billig julklapp. Det finns inga gränser: en stickad halsduk, en snickarlåda, en tavla du själv målat är bara få av de oändliga möjligheterna som finns när det kommer till att tillverka billiga julklappar.

Ett presentkort – billig julklapp

Presentkort för gemensamma aktiviteter är också fina, men lättköpta julklappar, som kompisarna eller släktingarna kan uppskatta. Ett gemensamt besök på simhallen, en utflykt till museet är t.ex. mycket bra sätt att göra någon glad på julafton, utan att plånboken får lida.

Köpa billiga julklappar på loppmarknad

Med lite tur kan du hitta underbara pärlor på loppmarknader. Julklappsidéer uppstår för det mesta av sig själv när man går runt och tittar, så loppmarknader är också en bra inspirationskälla för billiga julklappar.

Bilden av att julklappar inte går an på julen ska inte behöva hindra någon som inte har möjlighet att lägga ut massor av pengar. Tvärtom är det ofta mycket roligare för den som får julklapparna att se att det inte bara investerats pengar i julklappen. Billiga julklappar är därför inte bara till för de som har en begränsad ekonomi, utan också ett vettigt alternativ för medveten konsumtion. Vare sig om det handlar om något hemmagjort, ett noga utvalt fynd eller ett presentkort – fina julklappar kan också vara billiga julklappar.