God Jul – vi skickar julkort och elektroniska julhälsningar
God jul är nog en av de vanligaste fraserna under december månad, både verbalt och i skrift. Vi önskar varandra god jul när vi träffar någon vi känner, till kassabiträdet i mataffären, till kollegor, vänner och kanske även till personer som vi inte känner särskilt väl men som det faller sig naturligt att önska en god jul. Posten har bråda dagar i december när vi önskar nära och kära god jul med julkort som oftast har en förtryckt hälsning.
Det spelar ingen roll vart släkt och vänner bor, för alla får ett julkort med den vänliga frasen och oftast även en önskan om ett gott nytt år. Julkort byter ägare med varandra och motiven brukar oftast vara traditionella eller med bilder på barn och familj. På senare år har många av de traditionella julkorten fått stryka på foten till förmån för god jul-hälsningar via sms och e-post.
Många tycker att det är mindre stressfullt att skicka iväg en elektronisk julhälsning istället för att komma ihåg att köpa en stor bunt med frimärken till alla julkort som ska frankeras och som sedan dessutom måste läggas på postlådan i god tid för att nå adressaten innan julafton. Men när vi skriver ordet god-jul eller säger det till någon som vi träffar så tänker vi väldigt sällan på hur denna hälsningsfras och julönskning uppkom och vad den betyder.
Var kommer god jul ifrån?
Ordet jul härstammar från de germanska språken och det finns fakta som pekar på att ordet har förekommit i skrifter som är daterade till 500 eller 600 år e. Kr och har då förkommit i skrifter som anspelar på tiden kring november och december. När kristendomen gjorde sitt inträde i våra liv kom ordet jul att användas i samband med julfirande. Själva sammansättningen med ordet ”god” är det svårt att finna någon riktigt bra förklaring till.
Många språkvetare menar att ordkombinationen god och jul är en språklig konstruktion av ett ordval som användas under fornnorden och var en hyllning till vintersolståndet. Hyllningen till vintersolståndet var på den tiden en storslagen fest där människorna verkligen gjorde sitt ytterst för att bli välsignade av mytologins gudar. När vi idag önskar varandra en riktigt god-jul så menar vi helt enkelt en önskan om en skön helg, en härlig ledighet tillsammans med nära och kära och en rentav fridfull stund under julen.
Har vi lånat god jul från Finland?
Det finska ordet för jul är joula och det finns en del teorier om att svenska språket har lånat detta ord och försvenskat det till jul. Detta ger dock ingen förklaring till varför vi säger god-jul men i vissa fall är det väldigt svårt att nå fram till en precis förklaring till varför vi säger och skriver vissa fraser vid vissa tidpunkter under året. Många förfäder har varit med om att skapa traditioner och traditionsbundna ord och seder som vi under många generationer förvaltat men även ändrat och moderniserat lite för att det ska passa in i vår samtid och vårt sätt att leva.
God jul klingar positivt
Ordet god är ett ord som klingar positivt i mångas öron. Maten var god, det var en god natts sömn, önskan om god bättring, det var ett godhjärtat värdpar och det går att sätta samma ord god i många olika sammanhang och med företrädesvis med positiv betydelse. Julen är för många människor runt om i den kristna världen synonymt med några härliga dagar som kännetecknas av fest, god mat, givmildhet, tillfälle att umgås och bara att varva ner och njuta av ledighet.
Det faller sig helt enkelt naturligt att låta det språkligt konstruerade ordet jul att föregås av ordet god för att verkligen poängtera att julen ska bli fridfull och god. Vi önskar våra medmänniskor god jul, vi säger god-jul till våra kollegor innan vi tar julledigt och frasen god jul är också frekvent förekommande i all julreklam som landar i våra brevlådor under december månad. Företagare är måna om att önska sina kunder en riktigt god jul och på återseende efter julledigheten.
Om du är kund hos något serviceyrke i december månad kan du vara säker på att din tandläkare, frisör, läkare, bilmekaniker, rörläggare eller massör kommer att önska dig en riktigt god jul. Då är det så klart lägligt att passa på att tacka för det gånga året och det låter allra bäst om du önskar god jul tillbaka.
Vad säger andra när vi säger God jul?
God-jul är ett svenskt men även ett norskt uttryck och förekommer därför inte i så stor utsträckning eftersom både Sverige och Norge är relativt små länder jämfört med många andra. På de brittiska öarna och i många andra engelsktalande kristna länder översätts god jul med Merry Christmas och förkortas i skrift även lite chickt med Merry X-mas.
Reser du till Tyskland kommer du att få höra Frohe Weihnachten som är en direkt översättning av god jul. I vårt nordiska grannland Danmark önskar invånarna varandra en riktigt Glædelig Jul och på Island lyder det Gleðileg jól när man vill att julefriden ska bli så bra som möjligt. För att många svenskar ska känna att det är en riktigt god jul så firas julafton den 24 december men det riktigt stora julfirandet infinner sig på juldagen den 25 december för de allra flesta som runt om i världen firar jul.
Fixa en riktigt god-jul
När du har stressat runt och fixat alla dina julklappar och trängts med likasinnade stressade individer som återigen är ute i sista minuten för att köpa julklappar återstår det bara att ordna så att kylskåpet är fyllt med riktigt god julmat. Det blir ingen god jul om inte julmaten är perfekt, finns i mängder och är en upprepning av årtionden av samma julmenyer.
En riktigt god jul betyder för många en härlig julskinka, köttbullar, rödbetssallad, sill i otaliga former, vörtbröd, kål, lax, prinskorvar och ytterligare flertalet rätter som alltid har funnits på julbordet och som av tradition ska dukas fram, oavsett om vi orkar äta det eller inte. Många väljer att förgylla en god jul med den ädla kolsyrade drycken julmust men även säsongsbryggd julöl är för många ett måste.
Många julfirare har anammat kontinentala vanor i julfirandet och på flera julbord får man leta med ljus och lykta för att hitta traditionell julmust som fått stryka på foten till förmån för ett gott rött vin.
God-jul = känn lugnet
Dagens stressade värld och invånare får ett allt större behov av att koppla ner sina elektroniska apparater och smarta telefoner för att kunna ge sig själv en välförtjänt återhämtning. Många drömmer om en god jul men när sedan julhelgen infinner sig är de alltför stressande för att känna julefriden.
Det finns alltid små tips och tricks för hur du eller dina familj och vänner ska kunna få en god jul. En god jul för Anna är kanske inte en god jul för Petter och vice versa. Många försöker att anpassa sig och vara andra till lags men det slutar sällan med att det blir en god jul. Lyssna på ditt inre och ge dig själv en riktigt god jul som du är värd. Tänk tillbaka i tiden när ordet god jul ännu inte hade kopplats samman och folket på 500-talet e. Kr gladdes åt vintersolståndet och jublade över denna fest.
Det var sannerligen en god tillställning som inte var i närheten av alla våra måsten för att det ska bli en god jul. Skapa din egen goda jul med mindre stress och måsten och varför inte unna dig själv en massa härliga julklappar. En härlig spa-dag kommer länge att ge dig härliga associationer om vilken god jul du hade och den snygga vinterjackan som du köpt till dig själv i julklapp kommer under hela vintern göra dig påmind om att du faktiskt fick precis vad du ville i julklapp.
Godis är gott och hör den goda julen till
Julgodis är något alldeles speciellt just för att vi bara äter det till jul. När du verkligen vill ha en god jul måste du se till att fixa goda julgotter som räcker under många dagar. Mycket av julgodiset går att göra själv och självklara ingredienser är blockchoklad och marsipan. Många butiker saluför specialtillverkat julgodis som oftast börjas säljas redan i oktober och november. Du kan önska dina vänner en riktigt god jul med lite hemkokt kola och knäck eller varför inte ge bort en burk nygräddade pepparkakor istället för ett julkort?
Det finns många sätt att önska varandra en riktigt god jul på och trots att vi inte helt kan säga vart ordet god jul härstammar ifrån så kan vi vara överens om att hälsningsfrasen sprider glädje i decembermörkret och får oss att dra på smilbanden. Ha nu en riktigt god jul och fira den precis som du önskar. God jul!