Julblommor för en stämningsfull jul
Till julen hör inte bara julgran, julklappar, god mat och gott julgodis. Något som kanske är lätt att glömma i juletider, och allt vad det innebär, är julblommor. Julblommor bidrar till en underbar julstämning i hemmet, i offentligheten, på jobbet och i skolan. De doftar gott och förskönar våra hem och vår omgivning.
En julblomma kan piffa upp de flesta platser under julen. De flesta tänker att julblommor ska vara i färgen röd, men de behöver de absolut inte vara. Idag finns det massor av olika sorters julblommor. Du behöver inte känna dig begränsad till klassiska och traditionella julblommor som amaryllis och julstjärna. Det fungerar precis lika bra att välja julblommor i färgerna vitt, rosa och grönt, mönstrade eller marmorerade. En sak är säker: en julblomma hör till varje hem under julen!
Det är en alldeles utmärkt idé att skicka en julblomma till en nära vän, chefen, läraren, kollegan eller en släkting, för att visa omtanke, tacksamhet och uppskattning. De allra flesta blomsterhandlare levererar julblommor under julen, så leta upp den närmsta handlaren och välj ut en fin julblomma tillsammans med ett julkort till någon som du vill önska en god jul.
Julblommans inträde i julen
I Sverige har vi inte en alltför lång tradition med att pryda hemmen med julblommor under julen. De äldsta julblommorna vi dekorerar våra hem med idag är inte mer än 100–150 år gamla, de har åtminstone inte haft rollen som julblomma längre än så. Och det var inte förrän på 50-talet som julblommor började bli populära i Europa, och då var det främst julstjärnan som förknippades med julen. Julstjärnan slog igenom som julblomma på 60-talet i Sverige, men hade funnits i Sverige sedan början av 1900-talet. Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko, och infördes till Tyskland och England under tidigt 1800-tal. Det är tack vare förädling som vi har sådana vackra julblommor idag, och som gör det möjligt att använda julstjärnan som julblomma inomhus.
De julstjärnor vi är vana vid att se idag är mörkröda, krämvita, men de finns även som gröna, spräckliga, rosa, samt i olika marmorerade mönster. Än idag hör julstjärnan till de mest populära julblommorna. Bara i Sverige säljs runt nio miljoner julstjärnor per år. Som julblomma är julstjärnan inte bara populär i Europa, utan även i Nordamerika.
Olika julblommor
Julblommor är mycket vackra som de är. Välj ut en bra plats för din julblomma och låt den lysa upp rummet. Jul-blommor används även till olika blomarrangemang, julgrupper och juldekorationer. Det är enkelt att göra sin egen krans med olika julblommor; en julkrans behöver inte bara bestå av granris. Jul-blommor tillsammans med barrväxter är populära i julgrupper.
Idag finns det många andra populära jul-blommor utöver julstjärnan. Namn på bekanta jul-blommor är amaryllis, jultulpan, hyacinter och julros. De flesta av dessa jul-blommor är röda. Vill man inte ha en röd julblomma så kan julbegonian, julazetter vara tips på andra vackra julblommor som ger färg i hemmet. Flera julblommor har ett liv som sträcker sig betydligt längre än till julens slut, så spara dina julblommor!
Julblommor som lever längre
Många gör misstaget och slänger ut blommorna efter julen. Det är väldigt onödigt, eftersom många sorters julblommor klarar sig väldigt länge, och går att använda året därpå. Den populära julstjärnan får till exempel nya skott om du skär bort ett par blad och stjärnorna, och går på så sätt att njuta av ett par veckor till. Lökväxter som amaryllis och hyacint går bägge att spara på ett mycket enkelt sätt.
Klipp av den vissnade blomman på amaryllisen, låt stjälken vara tills den vissnar också. Sköt sedan om den som en krukväxt tills våren kommer, då du kan låta den vara utomhus. När den är van vid utomhusklimatet så väljer du ut en skuggig plats åt amaryllisen. Där kan du låta den stå hela sommaren, vattna normalt och ge kruknäring då och då. I slutet av sommaren ger du den mindre vatten, för att sedan låta den vissna. Blomman kräver sedan vila ett par månader, för att förbereda sig inför nästa blomning och då kräver den inte någon skötsel alls. Då kan du ”glömma bort” den, och t.ex. ställa in den i ett skåp eller under diskbänken.
När första gröna knopp uppenbarar sig är det dags att ta fram den igen, då kräver den återigen vatten på samma sätt som förut.
Hyacinten kan du också ge ett nytt liv, men istället i rabatten. Efter julen klipper du bort de blommor som vissnat, sedan låter du lökarna vara i en skål med jord i botten. Du vattnar dem normalt, och när våren kommer kan du plantera dem ute i rabatten.
Julblommor som jultulpan och julros går också att spara. Har jultulpanen en lök, så sköter du den på samma sätt som andra lökväxter. Julrosen kan du plantera utomhus så fort marken tillåter det, fram till dess låter du den vara i fuktig jord med näring.
Skötsel av julblommor
Liksom de allra flesta växter kräver julblommor viss skötsel. Många julblommor, som till exempel julstjärnan, är känsliga för köld. Det är ofta väldigt kallt i Sverige i december, och julstjärnan är en julblomma som härstammar från ett helt annat klimat. Därför är det viktigt att skydda dina julblommor när du transporterar dem till hemmet.
Det bästa är att slå in julblomman i papper. Vissa julblommor kräver även skydd när de väl är på plats i hemmet. Julstjärnan kräver en plats som inte är alltför sval, och den ska inte utsättas för drag. Den vill inte heller ha det för ljust. Den bästa temperaturen för julstjärnan är 15–20 grader. Gemensamt för de flesta julblommor är att de vill ha lagom med vatten och ljus.
De är heller inte särskilt anspråksfulla. Du väljer själv om du vill spara dem till nästa år, då kan de kräva mer skötsel och omvårdnad. Å andra sidan behöver du inte köpa nya varje år. Ta reda på vad för typ av skötsel dina blommor kräver, så mår de bättre, ser friskare och vackrare ut.