Julklapp Företag

Julklapp Företag – Förra året när du planerade företagets julbord trodde du att det skulle bli en dyr aktivitet, eftersom företaget redan hade haft en sommarfest det året. Men ett företag har möjlighet till två personalfester per år, julbordet för företaget var alltså även det avdragsgillt, och du som arbetsgivare fick avdrag på hela 90 kronor per anställd för mat och dryck.

Samma gäller faktiskt om det handlar om julklapp företag. Men det finns vissa krav för att julklapp inom företag ska vara skattefria. Julklappar till anställda får vara värda högst 450 kronor inklusive moms. Om värdet överskrider 450 kronor, så blir julklappen skattepliktig.  Julklappar får heller inte vara kontanter, det vill säga skattefriheten gäller inte om du vill ge anställda i ditt företag julklapp i form av pengar. Pengar innebär i detta avseende även check och postväxel. Däremot är det fullt möjligt att ge presentkort i julklapp från företag och slippa skatt. Då ska det emellertid vara ett presentkort som inte kan bytas ut mot pengar.

Julen närmar sig – tacka dina anställda med julklappar

Du har avverkat alla listor inför julen; julklapparna till barnen är köpta, granen står och tinar i garaget, hemmet är städat och skinkan är klar. Du kan nu ta det lugnt i soffan med en kopp kaffe och nybakta saffransbullar, tror du.

Tills det slår dig: julklappar till de anställda på företaget! Självklart ska dina arbetskamrater också få julklappar. Att skicka julkort är alltid väldigt trevligt, och betydligt bekvämare och enklare, men de flesta är nog överens om att julklapp till företag är mer lämpligt, de anställda har jobbat hårt under året och behöver uppmuntras och tackas för sina insatser. Att ge julklappar i företag stärker banden och det är ingen större kostnad jämfört med lönekostnader, fortbildningar, kundbesök och annat. Att ge en julklapp till anställda är viktigt, sök därför efter en perfekt julklapp till ditt företag i år och överraska de anställda.

Du har även många kunder som du vill tacka för ett fantastiskt år. Vad gäller när man ger julklapp till kunder? Finns det olika riktlinjer man måste ta hänsyn till när man köper julklappar till företag?

Läs om vad som gäller vid julklapp företag och vad man får ge i julklapp till anställda/företag. Det är bra att känna till vilka avdragsgränser som gäller innan man köper julklappar till de anställda. Är till exempel julklappar till kunder avdragsgilla eller gäller det bara när man köper julklapp företag?

Julklappar till Kunder

Om du har kunder att tacka? Är julklapparna avdragsgilla? Nej, de är de inte. Men avdrag kan medges för enklare ”reklamgåvor av förhållandevis obetydligt värde till kunder, om gåvorna antingen har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar”, uppger Skatteverket. Dessutom ska julklapparna lämnas till ett större antal kunder för att vara avdragsgilla.

Vad är bra julklappar Företag

Eftersom du söker efter julklapp företag vill du säkert göra dina anställda glada. Enligt undersökningar, bland annat från tidningen Chef, så ger hela sju av tio chefer i Sverige sina anställda en julklapp. Tillhör du de som vill visa de anställda hur tacksam du är?

Att ge en julklapp till de anställda kommer uppskattas mycket på företaget. Det är ett sätt att tacka för arbetsinsatserna under det gångna året, och den lilla summan en julklapp företag max får kosta är 450 kronor, för att vara skattefri, är förmodligen inte särskilt mycket i förhållande till det dina anställda gjort för dig. Dina anställda är värda en belöning, och en julklapp är ett perfekt medel för det. Du kommer få igen fina insatser från de anställda och de kommer att uppskatta dig ännu mer. 450 kronor är ingen jättesumma, speciellt inte med tanke på momsen som dras av för julklappar till anställda. Väljer du att köpa julklappar till anställda för över 450 kronor, så går det inte under julklapp till företag och du kan alltså inte längre dra av momsen.

Eftersom julklappen kan vara i princip vad som helst, för att dra av momsen, så finns det inga gränser vad gäller som gäller för julklapp företag. Du kan använda din fantasi för årets julklapp i ditt företag. Julklappar som choklad, vin och finare matvaror är perfekta julklappar till de anställda och de är skattefria så länge de inte kostar mer än 450 kronor. Presentkort uppskattas alltid, låt julklapparna i företaget vara en upplevelse i år; eller låt de anställda själva få välja vad de tycker om och vad de har nytta av.

Fundera igenom vad årets julklapp för ditt företag kan vara. Dra nytta av skatteavdraget och fundera noga vad dina anställda kan tänkas uppskatta i år. En julklapp från företag ska inte vara tråkig och opersonlig! Gör inte det misstaget. Klassiska exempel på dåliga julklappar för företag är: någon bok som ”bli mer allmänbildad” – det kan vara en god gärning, men det kan också kännas som en pik för den anställde att få en sådan julklapp från företaget den arbetar för. Stegräknare är ett fantastiskt hjälpmedel för en sundare livsstil, men det kan också verka fel att få en sådan julklapp från företag; man bör trots allt själv se över sina vanor. Ett rabatthäfte är heller ingen bra idé på julklapp företag, idén med en julklapp är att göra någon glad och visa sin tacksamhet, inte uppmana den anställda att konsumera.

Gåva till ideell verksamhet

Det har blivit populärt att vilja skänka pengar till ideella verksamheter istället för att ge bort julklappar till de anställda. Även här finns det en del punkter som kan vara viktiga att känna till: är det en anställd som begär att pengar skänks istället för att denne får en julklapp från företaget, så beskattas den anställde som för lön. Anledningen till detta är att det inte är möjligt att som företag ge kontanter i julklapp till anställd.

Är det så att du själv som arbetsgivare bestämmer dig för att skänka pengar till en ideell organisation, istället för att förse de anställda med julklappar, så kommer inte de anställda behöva betala skatt för detta. Du som arbetsgivare får emellertid inte dra av skatt för detta ändamål.