Julklappens historia – Julklapp till Mamma

Att ge varandra julklappar är en gammal tradition. Man tror att man gjort det ända sedan medeltiden. Själva idén kommer från de tre vise männen som gav Jesus gåvor vid hans födelse, men detta har sedan kommit att sekulariserats och har på många platser i världen ingen direkt religiös anknytning längre. I Sverige är det mer en kulturell tradition än en religiös. Till en början, under 1600-talet, var julklappsutdelningen i Sverige någonting skämtsamt.

Det kunde vara ungdomar i samhället som smög runt på gårdarna och knackade på folks hem, kastade in en skämtgåva med en lapp eller ett rim på. Detta är föregångaren till julklappsrim, och troligtvis kommer också namnet på gåvan, julklapp, därifrån, d.v.s. att man klappade, knackade på dörren på julen. Det var inga gulliga julklappar till mamma eller pappa, eller barnen som lämnades. Den nuvarande julklappstraditionen kom nämligen relativt sent: någon gång under 1700-talet.

Det var då främst välbärgade som ägnade sig åt denna tradition, exempelvis i prästgårdar och herrgårdar. På 1800-talet började julklappsutdelningen bli en fastare ritual, då var det julbocken som kom med julklappar. Julen är alltsedan dess en familjehögtid, där man visar varandra uppskattning genom att skänka en julklapp till mamma, pappa, syskon eller släkt.

Julklapp till mamma – ett sätt att visa tacksamhet

Egentligen krävs ingen särskild anledning, presenter uppskattas alltid! Men vid en högtid som julen, då vi värnar om våra nära och kära, och är extra uppmärksamma och godhjärtade, kan en julklapp till mamma vara på sin plats. Julen är en tradition som vi förknippar med familj, och tid för våra käraste: vi är extra goda under julen.

Att ta del av olika julklappstipsmamma kan vara nödvändigt inför julen. Det är inte bara ett sätt att göra mamma glad, utan genom att ge en julklapp till mamma visar man även uppskattning och tacksamhet, det är helt enkelt en mycket fin gest. Våra mammor har burit oss, fött oss, uppfostrat och tagit hand om oss, och varit där för oss när vi behövt dem som mest. En julklapp till mamma är därför viktig, och något av det minsta vi kan göra tillbaka. Så hylla den bästa personen du känner – köp en julklapp till mamma din!

Julklappstips Mamma

Även om du känner din mamma bättre än någon annan, så kan det vara väldigt svårt att veta vad man ska köpa för någon julklapp till mamma. Just för att man står varandra så nära är julklappar till mamma bland det svåraste att hitta, och man kan känna att julklappen måste vara något alldeles speciellt. Många känner stress inför julen och är på jakt efter den perfekta julklappen till mamma eller någon annan i familjen.

Då kan man behöva julklappstips till mamma, för att få inspiration och kanske låta tankar och minnen väckas till liv, så att man lättare kommer på vad man kan köpa i julklapp till mamma. Att köpa en julklapp till mamma ska inte behöva kännas som en börda, i slutändan är det ju bara ett sätt att visa hur mycket du tycker om henne. Ibland står det still i huvudet och man kommer inte alls på vad man kan köpa i julklapp till mamma.

När du läser om julklappstips mamma kanske du kommer på om din mamma vid något tillfälle sagt vad hon gärna skulle vilja se eller göra, någon bok hon skulle vilja läsa, eller om det är något hon verkligen saknar i hemmet, någon pryl hon tycker är läcker, eller dylikt. För frågar du din mamma kommer hon med största sannolikhet ändå bara säga att hon inte vill ha något, eller att du absolut inte behöver köpa någon julklapp och att den bästa julklappen till mamma är snälla barn har vi väl alla hört? Och det ligger någonting i det, en julklapp till ens mamma ska aldrig vara ett tvång, eller kännas tillgjord.

Den bästa julklappen till mamma är tvärtom en överraskning som kommer inifrån, som är genomtänkt och som du tror kommer att passa henne. En julklapp till mamma är en present som visar att du tänkt till extra mycket. Det är fel att bara köpa för köpandets skull, och att fråga din mamma vad du kan köpa för julklapp till henne. Släpp tankarna om vad som förväntas av dig, eller att du måste köpa just det som din mamma ber om, och låt dig istället inspireras av temat julklappstips mamma, tips som är perfekta för en julklapp till mamma.

Hur kan man tänka när man köper en julklapp till mamma?

Så vad kan man ge i julklapp till sin mamma? Många har inställningen att man blir glad över vad som helst, men tänk själv: skulle du bli det? Det finns några frågor man bör ställa sig själv när man ska köpa en julklapp till mamma. Vad tycker din mamma om? Vad är hon intresserad av? Och vad tror du hon skulle bli glad av?

Att skänka din mamma en ballongfärd i julklapp eller låta henne hoppa fallskärm eller åka helikopter, är visserligen utmärkta julklappstips för mammor, men är ytterst olämpliga om du har en mamma som är höjdrädd. Och idén om en bok om inredning eller en kokbok i julklapp till mamma kanske är jätteintressant, eller är det, när du tänker efter, något du själv skulle vilja ha eller bli glad över?

För många tänker så, vad skulle jag vilja ha? Det är inte riktigt den bästa utgångspunkten när man köper en julklapp till mamma. Men det är också lite av en konst att sätta sig in i en annan person. Tänk på din mamma och vad hon tycker om, vad som passar henne, så hittar du säkert den ultimata julklappen till din mamma. Om du till exempel vill köpa en bok i julklapp till mamma, och vet vad hon gillar för författare, men är osäker på om hon läst just den boken av den författaren: välj en ny bok i samma genre, eller prata med bokhandlaren och fråga efter en författare som liknar författaren du vet din mamma tycker om! Det finns många julklappstips som är perfekta för en julklapp till mamma.

Personliga och individuella julklappstips mamma

Du kanske känner dig helt vilsen i julklappsletandet: vad kan man köpa i julklapp till mamma när hon ändå redan har allt? Varje år slutar det med att du istället köper choklad, blommor eller någon doftande tvål. Det är fina julklappar att ge till sin mamma, men samtidigt ganska fantasilösa. Ett julklappstips till mamma kan vara att kombinera något sådant med en mer personlig julklapp.

Det finns mängder av möjligheter när det kommer till vad man ska köpa för julklapp till mamma. Till exempel kan du köpa glas, smycken eller skärbräda med gravyr för att ge en julklapp med personlig touch till din mamma. Så kan din julklapp till mamma påminna henne om den gåvan vid flera tillfällen, festliga som vardagliga. Vet du att din mamma tycker om något särskilt, som skönhetsprodukter, mat och bak, hem och inredning så är det perfekt att köpa en sådan julklapp till mamma.

Ett annat tips för att hitta en bra julklapp till din mamma kan vara att se dig om i hennes hem för att se om det finns något som saknas? Kanske kan du gå ihop med någon när du köper julklappen till mamma och uppfylla en dröm din mamma har?
Andra julklappstips till mamma kan vara att ge henne presentkort till en affär hon tycker särskilt mycket om, eller till bio eller teater där hon själv kan välja föreställning, eller till spa och massage, eller andra typer av behandlingar. Det är julklappar som många mammor uppskattar, och du behöver således inte känna att du kan ha gjort ett misstag när du valde din julklapp till mamma.

Se även alla produkter jag tycker är bra julklappstips på startsidan. Kanske något av dem kan passa till din mamma?

Stärk banden med en julklapp till mamma

Du kanske inte sett din mamma på länge, ni kanske bor på olika platser, kanske har du bildat en ny familj eller också har livet helt enkelt kommit emellan, och ni har inte haft tid att umgås. Då kan ett julklappstips till mamma vara att göra någonting tillsammans. Köp en julklapp till din mamma där ni upplever någonting ihop. En sådan julklapp till mamma kommer stärka banden! Det behöver inte innebära en shoppingresa till New York eller en sol- och badsemester till grekiska övärlden.

En julklapp till mamma kan vara något så enkelt som att bjuda henne på middag. Du kan ta med henne till en restaurang du tror hon skulle gilla, eller varför inte bjuda henne på teater, konsert eller opera, eller bara ett glas vin? Sådana julklappar uppskattas alltid! Om din mamma tycker om sport och andra aktiviteter, är vandring eller simning fina julklappar till mammor. Det är en sådan julklapp till mamma ni båda kommer att minnas länge. Känner du att du inte har en stor budget för att köpa julklappar till mamma? Varför inte gå på den där utställningen på favoritmuseet? Eller bestämma en kväll då du lagar mat åt henne eller bjuder henne på fika? En julklapp till mamma ska inte ta emot! Pröva helt enkelt och använd fantasin!

Mammor blir glada av att få tillbringa tid med sina barn.