Vår historia kring julklappar
Det är många barns ögon som börja tindra när de hör ordet julklappar. Julklappar är en stark tradition som finns i många länder runt om i världen och i Sverige liksom i övriga Norden öppnar vi julklapparna på julafton den 24 december. Även andra länder som Österrike, Tyskland och Polen öppnar sina julklappar på julafton medan många länder som firar jul har som tradition att öppna julklapparna på juldagen, den 25 december.
Bakgrunden till att vi ger varandra julklappar går tillbaka till Jesu födelse när Jesusbarnet fick presenter i krubban. Även om presenterna inte kallades för julklappar vid den tiden så var det där och då som traditionen att ge presenter kring jul föddes.
Julklapparnas innehålls präglas av vår samtid
Julklappshandelns tendera att slå nya försäljningsrekord varje år och många köper julklappar för stora summor pengar medan andra knappt har råd att köpa en liten julklapp till sina barn. Rent generellt kan man säga att tiden vi lever i präglar vårt sätt att köpa julklappar. När det bakåt i tiden har varit kärva tider har julklappsinköpen fått stryka på foten för andra och mer nödvändiga inköp.
Efter andra världskrigets slut hade de allra flesta påtagligt dålig ekonomi vilket också avspeglade sig i julklapparna. Under efterkrigsåren bestod många julklappar av hemgjorda saker och det var inte tal om att spendera pengar på dyra julklappar. Stickade strumpor, stickade koftor, halsdukar var inte ovanligt liksom broderade tavlor och annat som gick att tillverka under kvällslampans sken. Även mat gavs bort som julklapp även om det inte var lika vanligt som hemsytt, hemsnickrat eller stickat.
När ekonomin går på högvarv och arbetslösheten visar på sjunkande siffror märks det på julhandeln. Känslan av att kunna ge bort en eller flera julklappar kring jul är en stor tillfredsställelse som många av oss tycker om att känna och därför är det inte ovanligt med långa köer i butikerna dagarna strax för julafton.
Bakgrunden till att vi ger varandra julklappar går tillbaka till Jesu födelse när Jesusbarnet fick presenter i krubban. Även om presenterna inte kallades för julklappar vid den tiden så var det där och då som traditionen att ge presenter kring jul föddes.
Planera och köp flera julklappar
Att köpa julklappar kan bli en dyr historia och för att inte anstränga ekonomin alltför mycket under december månad så finns det smarta tips att hålla sig till. Börja med att planera till vem du ska köpa julklappar till, gör upp en budget för hur mycket du kan spendera på julklappar och sedan är det bara att planera julklappsinköpen efter det. Undvik att hamna i stressfällan som innebär att du rusar runt mellan de olika butikerna dagarna före julafton och kan inte komma på vad du ska köpa och inte alltför ofta kan det sluta med flera impulsköp av julklappar på grund av dålig planering.
Om du har möjlighet kan du planera dina julklappsinköp löpande under hösten och vem vet, kanske är du klar med alla inköp när almanackan visar den första december? Om du råkar hamna mitt i en realisation kan det vara ett bra tips att leta efter julklappar. Mottagaren behöver inte veta vad presenten har kostat utan det är viktigare att du ger något som passar din vän, istället för att tänka på att ”det där var kanske för billigt för hen”. Måna butiker lockar med erbjudande om att köpa tre varor och betala för två. Detta är ett ypperligt tillfälle att handla tre julklappar på samma gång till ett lite lägre pris.
Tomtesäcken och julbocken
Den välbekanta knackningen på dörren på julaftonskväll är det väl ingen som misstar sig på. Där ute står tomten i sin röda tomtedräkt och julklappssäcken sprängfylld av fint inslagna julklappar. Tomten är en ganska ny företeelse i vår jultradition, för han har nämligen inte alltid delat ut de efterlängtade julklapparna. Julbocken var tidigare den figur som delade ut julklapparna till barnen runt om i städerna och i byarna.
Julbocken har en lång historia bakom sig och ersattes av tomten under senare delen av 1800-talet. Julbocken karakteriseras som en halmfigur och idag är det sällan någon som väntar på att julbocken ska komma med julklappar, men däremot att julbocken ska stå snyggt vid sidan av julgranen och utstråla en påminnelse om att nu är det jul igen.
Fina julklappar med sigill och snören
Av tradition så packar vi alltid in våra presenter som vi köper som julklappar. Många väljer att särskilja inslagningen av julklappar mot till exempel födelsedagspresenter, morsdagspresenter och andra presenter genom att använda speciellt julklappspapper. Många julklappspapper är väldigt detaljrika och föreställer jul från förr, tomtar, änglar och annat som förknippas med en gammaldags jul.
På senare tid har även inslagningen av julklappar blivit en liten industri för sig själv och det är nu fullt möjligt att göra konstverksliknande julklappsinpackningar till summor som till och med överstiger innehållet. Det går alldeles utmärkt att fixa snygga julklappar med lite julklappspapper och snöre. För att sätta din egen personliga prägel på julklappen kan du tillverka egna julklappsetiketter.
Barn brukar tycka det är roligt att pyssla etiketter till julklappar men även vuxna, och varför inte göra det tillsammans? Presentpapper och tejp har inte alltid varit självklarhet att slå in julklappar med. För bara några decennier tillbaka i tiden användes oftast brunt omslagspapper till julklapparna och istället för tejp så lackades klapparna. I ljuset av fotogenlampan blev julklapparna förseglade med lack och sigill runt om i hemmen men i takt med moderniseringen och införandet av tejp så försvann lackandet av julklappar.
Det går fortfarande bra att lacka sina julklappar idag och många hobbybutiker och liknade affärer säljer oftast små lack-set inför jul i hopp om att några kunder vill prova på att lacka sina julklappar och kanske andas lite gammaldags julstämning dagarna före jul.
Vad finns i julklapparna?
Spänningen är oftast stor om vad som finns i julklapparna och oftast burkar barnen vara dom som är mest förväntansfulla och som gärna vill klämma och skaka på klapparna för att se om de kan lista ut vad det är i. När julklappsberget börja byggas upp under julgranen är det många små och även vuxna som inte kan låta bli att smyga fram och försöka att läsa på etiketterna och kanske också försöka att klämma lite försiktigt för att se om det är ett ”mjukt” paket, ett ”hårt” eller om det kanske är byggklossar som skakar runt där inne i paketet.
Många familjer har som tradition att skriva ett julklappsrim eller en vers som sedan klistras på paketet. Ett rim ska kunna ge en liten fingervisning om vad för slags innehåll som mottagaren kan förvänta sig men det kan också vara lite vilseledande. Förr i tiden var det vanligt med julklappsrim men det är inte lika vanligt längre. Några håller fast vid traditionen och har man många julklappar så kanske man väljer att skriva ett rim på en eller ett par av julklapparna.
När tomten delar ut julklapparna brukar rimmet läsas upp och oftast är det den som julklappen är tillägnad som får gissa. Ibland är rimmet utformat på ett sådant sätt att man ska gissa till vem julklappen är köpt till. Att gissa julklappsrim kan dra ut på tiden och kunde hålla på i flera timmar förr i världen, när julklappsberget var mindre och när tv-n ännu inte hade gjort entré i våra hem.
Vår egen historia kring våra julklappar
Att ge och få julklappar är för de allra flesta förenat med någonting positivt. Det är allra vanligast att barnen får flest julklappar och att de vuxnas hög med klappar är kraftigt reducerad jämfört med barnens. Vuxna har oftast andra prioriteringar än barn och nöjer sig gärna med mindre andel julklappar. I många sällskap och i många familjer har man bestämt att inte ge julklappar till vuxna av olika anledningar och om alla är med på detta är beslut är det helt okej men om inte alla är överens kan det känns tomt för den som gärna ser fram emot en present men som inte får någon.
Julklappar har funnits under väldigt lång tid och är starkt förknippat med våra jultraditioner. Själva känslan av att få något eller att få ge något är för de vuxna viktigare än själva den fysiska julklappen. Skapa dina egna julklappar eller köp något som du verkligen tror kommer att glädja mottagaren. Satsa på en fin jul med klappar som du har råd att ge bort och som skänker glädje. Omtyckta julklappar blir kvittot på en riktigt god jul och det vill alla ha, såväl barn som vuxna.
Julens gåvor behöver inte var fysiska som går att packa in utan kan även vara barnpassning, hundvakt i en vecka, en veckas trädgårdsarbete till våren, ommålning av ett rum, upphängning av gardiner och montering av lampor i nya bostaden och mycket, mycket mer. Att få en tjänst eller en upplevelse är för många den perfekta julklappen att få och den kostar inte mycket att ge.