En god jul med god julmat
Julmaten har en central roll i vårt julfirande och många väljer att fira julen med traditionell julmat. Den traditionella svenska julmaten består till stor del av ett härligt smörgåsbord med julskinka, sill i olika former, lax, prinskorv, köttbullar, vörtbröd, rödbetssallad, ägg och kanske lite julkorv och leverpastej. Lite förenklat kan man säga att detta är den traditionella julmaten men precis som med allt annat så finns det trender även bland maten som vi äter kring jul.
Sillen är självklar bland julmaten
Sill är oftast en självskriven rätt när det talas om julmat och finns i otaliga former, smaker och inläggningar av sill. Löksillen är en av de vanligaste formerna för inlagd sill och den mest traditionella. Denna sillinläggning har serverats på otaliga julbord runt om i landet i flera decennier men har under senare tid fått gott sällskap av många andra sillinläggningar.
Senapssill och tomatsill tillhör också de sillinläggningar som räknas till den traditionella julmaten medan vitlökssillen och skärgårdssillen inte alltid har varit självskrivna på julbordet men som idag saknas av många, framförallt yngre generationen, om de inte står framdukade bland julmaten. Många samhällen och områden är kända för sina egna specifika sillinläggningar och hit hör bland annat Brantevikssillen.
Denna sillinläggning har en kryddig smak och passar perfekt bland julmaten tillsammans med en bit grovt bröd. Många väljer att skölja ner sillen tillsammans med en nubbe men det går precis lika bra med lite julöl eller ett alkoholfritt alternativ som julmusten. Grovt bröd, hårt bröd, ett par ägghalvor med kaviar eller vad man nu tycker smakar bra passar utmärkt att duka fram bland julmaten och äta ihop med bland annat sillen.
Julskinkan – ständigt lika populär och favorit bland julmaten
Här i vårt avlånga land äter vi kilovis med julskinka under julhelgen och julskinkan är nog det som mest förknippas med julmaten. Julskinkan kan vara kokt, rimmad eller rökt och alla har sin åsikt om vilken julskinka som smakar bäst. Det bästa med julmaten är att den är lätt att kombinera med olika rätter och tillbehör och julskinkan passar lika bra att äta till kokt potatis tillsammans med köttbullar och prinskorvar som att lägga på smörgåsen och toppa med lite rödbetssallad eller en knivsudd med senap.
Förr fanns det inga färdiglagade julskinkor i butikerna utan man fick själv koka sin julskinka. Det går fortfarande att köpa okokt julskinka men det finns ett större utbud av färdigkokt skinka. Det enda som behöver göras är att griljera den för att få till den där julkänslan och smaken som griljeringen ger. Vår hälsomedvetna trend och intresse kring vad vi äter och hur det påverkar miljön avspeglar sig även bland julmaten. Under de senaste åren har intresset och konsumtionen av KRAV-märkta och ekologiska julskinkor ökat markant och denna trend ser ut att hålla i sig.
Andra alternativ än kött till julmat
Julmaten karakteriseras av mycket kött och fisk och många väljer aktivt bort antingen köttet eller fisken eller både kött och fisk för att istället satsa på vegetariska rätter. Det finns en rad härliga grönsaksrätter som passar utmärkt som julmat och som kan var ett gott komplement om man vill dra ner på köttkonsumtionen.
Både restauranger och privatpersoner satsar i högre grad på renodlade vegetariska julbord alternativt på ett stort inslag av vegetariska rätter för att tillgodose allas behov av julmat. För att göra julmaten ytterligare hälsosam finns det många ekologiska och KRAV-märkta råvaror att tillaga julmaten på. Skaldjur blir ett allt vanligare inslag bland julmaten och kan vara både ett komplement och ersättning till någon av de mer traditionella rätterna.
Julmaten ger en tidig försmak av julen
När oktober månad börjar närma sig sitt slut börjar julmaten att bli synlig i våra matbutiker runt om i landet. För många år sedan var det otänkbart att sälja och köpa julmat innan den första advent men detta är sedan länge historia. Det går i praktiken utmärkt att köpa julmat under hela året, även om utbudet av julskinkor är högst begränsat under sommarmånaderna och julmusten kan vara lite svår att få tag på mellan påsk och oktober.
Butiksägarna börjar med små portioner av julmat för att väcka kundernas smaklökar för de traditionella julsmakerna som pepparkakor, fikon, julskinka, revbensspjäll, fårfiol, sill, lax, brunkål, rödkål, doft av nejlikor och mycket mer. Många håller stenhårt på att inte köpa hem någon julmat förrän tidigast den första advent medan andra är mindre restriktiva och gärna handlar hem lite julmat för att få en försmak på den stundande långhelgen i december.
Många företag bjuder sina anställda på julbord eller jultallrik strax för julledigheten som ett tack till personalen och som ett tillfälle att få umgås under lite ledigare former utanför arbetstid.
Julmaten över gränserna
Julmat är väldigt subjektivt och vad som är julmat för Pelle är inte julmat för Linda och tvärtom. I Sverige och i Norden har vi relativt lik meny när det gäller julmat även om det skiljer sig lite mellan grannländerna. I Danmark äter man flæskesteg som är detsamma som skinkstek medan norrmännen dukar fram revbensspjäll.
Lutfisken förenar Sverige och Norge och denna fisk kan med fördel ätas tillsammans med kokt potatis och rikligt med senapssås för att alla smakerna ska nå fram. Några länder är kanske lite skeptiska till att en bit skinka är det bästa som finns bland julmaten men precis som bland många andra saker så skiljer sig julmaten mellan de kristna länderna. När du sätter dig vid ett franskt julbord kan man vara säker på att det serveras en lyxig meny beståendes av bland annat anka eller tupp, ostron, ankleverterrine med tillhörande lökmarmelad samt delikata efterrätter och i England serveras det nästan uteslutande kalkon med diverse tillbehör och hela måltiden avslutas med en Christmans pudding som är fruktkaka av den mäktigare varianten.
Det är oftast trevligt att stifta bekantskap med nya maträtter och kanske kan några maträtter från andra länder så småningom hamna bland den svenska julmaten. Till vardags äter vi många rätter som har sitt ursprung från andra länder, till exempel pizza och pasta från Italien, asiatiskt kryddstarka rätter och många exotiska inslag med frukt och grönsaker och kanske kommer någon av dessa eller andra att slå sig in bland den traditionella julmaten och bli ett lika självklart val som köttbullarna och prinskorvarna.
Är julkakor julmat?
Under julhelgen tenderar vi att äta mycket och att äta gott och det kan ju diskuteras om julkakorna kvalificerar sig för att kallas julmat men även på kakfronten är vi väldigt traditionsbundna och köper, bakar och äter i stort sett samma kakor året varje jul. Bland de traditionella julkakorna räknas så klart pepparkakor men även mandelmusslor, lussekatter, klenäter, fruktkakor, mjuka pepparkakor och julvetebröd.
Våra traditionella julkakor ihop med den traditionella julmaten är verkligen en grundpelare för en lyckad och god jul. Visst händer det ibland att julafton inte blir helt som man tänkt sig och det kan var många anledningar till det. En släkting kanske får avboka på grund av förkylning, det fanns kanske inte ekonomi till att köpa precis de julklappar som barnen hade önskat sig, det kanske ösregnar utanför fönstret, du kanske är insnöad eller någonting annat som inte fanns med i dina beräkningar men om den goda julmaten finns i kylskåpet så kan det bli en riktigt god och mysig jul i alla fall med skinka, brunkål, revbensspjäll, grönkål, Janssons frestelse, sillsallader, gröt, ris á la malta och mycket mer. De goda julkakorna är alltid välkomna att duka fram mellan lunchen och middagen och helst också efter middagen.
Julmaten har en central roll under julen och vad som är julmat för dig är det bara du som bestämmer. Har du alltid ätit traditionell julmat? Känner du för att prova något nytt? Kyldiskarna i matvarubutikerna är sprängfyllda av god julmat och ny-moderna rätter som passar perfekt att duka fram på julbordet. Prova dig fram med olika rätter tills du hittar den perfekt julmaten.
Många har tyvärr inte råd eller möjlighet att välja och vraka bland ekologiska skinkor och färska räkor och för att underlätta för mångas situation kring jul går det utmärkt att skänka julmat till välbehövande. Många välgörenhetsorganisationer tar tacksamt emot julmat som skänks från privatpersoner och butiker som i sin tur ger et vidare till de som inte har möjlighet att själv införskaffa julmat till sig och sin familj.
Julen är en av våra stora högtider som förknippas med julmat, julklappar, umgänge, tid för avkoppling och kanske några sköna turer i längdskidspåret. Njut av julen och den goda julmaten och genom att prova lite nya maträtter kan du successivt förändra ditt traditionella julbord till att innehålla en mixa av mer välbeprövade rätter och ny-moderna inslag som tillsammans ger den perfekta julmaten.