Kalle Anka och hans vänner – en av de starkaste jultraditionerna
För många är timmen mellan klockan 15:00 – 16:00 på julaftons eftermiddag i det närmaste ”helig”. Det rör sig inte om något kristet firande utan istället är det nästan ett obligatorium att bänka sig framför tv:n och titta på en timmes tecknad film med Kalle Anka och hans vänner. Det är nog få länder runt om i världen som är så traditionstyngda av Kalle Anka och hans vänner på självaste julafton som Sverige.
Kalle Anka – En tradition som håller i sig
År 1960 visade Sveriges television för första gången Kalle Anka och hans vänner på julafton. Programmet med Kalle Anka var en timme långt och innehöll kortare och längre episoder ur tecknade filmer från Walt Disneys berömda produktioner. Detta blev i det närmaste en succé som sedan dess har upprepats varje år och Kalle Anka börjar alltid klockan 15:00 på julaftonens eftermiddag.
Många hushåll runt om i landet kan vittna om denna tradition som är en hållpunkt på julafton och som man har som riktmärke för julaftonens övriga aktiviteter. I många hushåll blir det eftermiddagskaffe framför tv:n när Kalle Anka och hans vänner gör entré i rutan. Alla generationer bänkar sig för att sedan titta och kommentera på de alltigenom välkända filmsnuttarna som visas i traditionell ordning. Kalle Anka får man, enligt vissa, inte missa!
Ett tänt ljus och sedan blir det tomteverkstad hos Kalle Anka och hans vänner
Sveriges television har alltid haft som tradition att en programvärd syns i tv-rutan mellan programmen som sänds på julafton och under många år var Arne Weise i det närmaste nästan synonymt med Kalle Anka på julafton. När klockan är cirka fem minuter i tre på julaftonseftermiddagen hälsar tv:s programvärd oss välkomna till en mysig stund framför tv:n under eftermiddagen och kvällen.
Arne Weise presenterade julaftonens tv-tablå fram till år 2002 och har sedan ersatts med en ny julvärd varje år. I julstudion finns det även ett stort ljus som julvärden tänder och som på något vis är en inledning på själva julaftonsfirandet. Det finns även några klassiska repliker som upprepas varje år av programvärden och orden ”Från oss alla till er alla, en riktigt god jul” brukar bli slutorden innan Kalle Anka börjar. Programmet har svensk röst och den välbekanta berättarrösten som tillhör Bengt Feldreich får det att känns extra julmysigt. Först ut bland Kalle Anka och hans vänner är Tomtens julverkstad.
Denna genuint detaljrika tecknade film utspelar sig i tomtens verkstad och här råder det febril aktivitet för att barnens önskningar ska bli klara och nedpackade i säcken. Uppfinningsrikedomen bland tomtens nissar är det inget fel på och inte heller på nästa välbekanta film som tar oss med på en inblick när Musse Pigg, Kalle Anka och Långben campar. Skratten är många och även om många har sett filmen över ett dussin gånger så skrattar vi gott åt klantigheterna och husvagnens smarta lösningar.
Kalle Anka har rekordet
Det är många som bekant inte missar att slå på tv:n på julafton för att se Kalle Anka och han vänner och för att verkligen förstå hur populärt detta program är så har det år efter år blivit ”årets mest sedda tv-program” vilket är en fantastisk bedrift. Hur många är det som tittar då? Jo, en häpnande siffra som många år i rad har överstigit 3 miljoner tittare men det stora tittarrekordet slogs 1997 när 4,3 miljoner såg Kalle Anka och hans vänner på tv på självaste julafton.
Allt sedan internets närvaro och ständig tillgänglighet på tecknade filmer så har tittarandelen sjunkit en del men programmet har fortsatt högt ansedda tittarsiffror som på julafton 2014 uppgick till strax över 3,7 miljoner tittare. Många av den yngre generationen har lite svårt att förstå att vuxna människor måste se Kalle Anka på julaftonseftermiddag istället för att bara titta på alla filmerna på någon av alla internetkanalerna som finns att välja på när som helst på året.
Många menar att för att förstå charmen med att titta på Kalle Anka på julafton så måste man nästan vara uppvuxen i en internetfri tid och kanske är det så. Men om tittarsiffrorna fortsätter att nå så högt som årets mest sedda program så lär Kalle Anka och hans vänner att fortsätta att visas för långa tid framöver.
Viss modernisering av Kalle Anka-timmen har skett
De tecknade Disneyfilmerna har hunnit får några år på nacken och idag är det några sekvenser och ordval som inte längre passar in och som kan kännas kränkande för vissa tittare. För att alla ska känna sig välkomna i tittandet av Kalle Anka-timmen så har några av filmerna fått klippas lite i och förändringarna lever i stället upp till dagens värderingar. De gamla Disneyfilmerna som setts av miljontals tittare genom åren får ibland sällskap av nyproducerade Disneyfilmer.
För att nå ut med reklamen och nyheten om en eller flera nya filmer från Walt Disneys produktion så passar filmbolaget på att klippa in en liten snutt av kommande film i den traditionella Kalle Anka-timmen. Ett modernt marknadsföringstrick helt enkelt och många yngre barn föredrar de nygjorda filmerna framför Robin Hood eller Lady och Lufsen.
Lustigheter, galenskap och många skratt med Kalle Anka
För att sammanfatta traditionen med Kalla Anka och hans vänner så är nog denna timme på julaftonseftermiddag i största drag enbart av positiv bemärkelse. Vi kan skratta tillsammans i soffan åt Kalle Ankas klumpigheter, tomteverkstadens uppfinningsrikedom, Långbens bilkörning, Baloos klantiga välmening mot Mowgli, pikadorernas misstag att tillfångata tjuren Ferdinand och rodna när Marion får sin Robin Hood.
Skratt och glädje skapar en viss gemenskap och på så sätt har Kalle Anka och hans vänner skänkt oss många skratt genom flera decennier tillbaka i tiden och över generationsgränserna. Julkakorna äts, kaffe fylls på, chokladkladdiga fingrar tittar efter mer choklad, kylskåpskalla marsipangrisar och kall julmust konsumeras och är för många ett måste att duka fram när klockan närmar sig tre på eftermiddagen på självaste julafton. Traditioner skapar en form av trygghet eftersom vi vet vad vi kan förvänta oss och om det blir något avbrott från traditionen så minns vi det gärna. De först åren när Kalle Anka-timmen innehöll smakprov ur nya Disneyfilmer så blev detta genast ett litet samtalsämne.
Många hade synpunkter på att programmet blev förstört och att tv-timmen hade blivit för modern. Nu är det andra tongångar och istället för att grymta över att det finns en eller ett par moderna filmsnuttar inklippta bland Kalle Anka och hans vänner så är detta något som många tittare ser fram emot. Walt Disney har under många år skapt en gedigen filmhistoria och fortsätter att skapa nya och fängslade korta och långa filmer för både barn och vuxna. Kalle Anka, Musse Pigg och Långben är tre välkända figurer som är svårslagna i popularitet och figurerna är ett omtyckt tryck på porslin, på kläder och många produkter som vänder sig till barn.
Julafton börjar efter Kalle Anka
För många är Kalle Anka klockan 15:00 startskottet på själva julafton och när sista filmen med Musse Pigg, Långben, Piff och Puff visats, så samlar Benjamin Syrsa alla de tecknade vännerna omkring sig och med behaglig röst sjunger ”Ser du stjärnan i det blå”.
Utanför våra fönster har klockan hunnit bli fyra på eftermiddagen, det har blivit skymning eller rent av mörknat beroende på vart man bor, och det är nu som många upplever att den ljuvliga julstämningen infinner sig. Kvar av julafton återstår det bästa, nämligen tomtens stora julklappssäck, mer god julmat, julgodis och förväntan på klapparnas innehåll samt att packa upp dem. Man kan skriva sin egen historia kring julfirande och traditioner och för många finns det säkert en lång historia av att jul efter jul sjunka ner i soffan och titta på Kalle Anka och hans vänner.
Historien lever vidare för varje år och det är bara vi själva som kan ändra på den, lägga till något, dra ifrån eller behålla våra traditioner som vi är vana vid. Så länge tv kommer att visa Kalle Anka på julafton så finns det garanterat många som sitter som klistrade runt om i landet och fyller i replik efter replik som Kalle, Musse, Ferdinan, Piff och Puff, Baloo och alla de andra säger. Snövit och de sju dvärgarna har en alldeles egen historia som på julafton slutar med en stor nysning.
Förkyld eller ej, så sitter vi där i soffan och väntar på att timmen med Kalle Anka ska avslutas med att julkortet på brasan ska stängas och eftertexterna rullas upp. Sedan kan vi börja sträcka på oss, låta julkakorna sjunka ner och konstatera att nu dröjer det ännu ett år innan vi kan se Kalle Anka och hans vänner.