Den äkta julgranen mer historisk än plastgranen

Plastgran – Du kära gran, du kära gran, hur trogen är din grönska! Så lyder inledningen på den tyska hyllningssången till julgranen, ”O Tannenbaum”. Sången om julgranen har en mycket lång historia: den härrör från en sång från 1500-talet, som sedan citerades år 1615 av komponisten Melchior Franck, och därefter spreds som folksång i början på 1800-talet, för att sedan bli till den populäraste julsången i Tyskland. Sången om julgranen har översatts till flera språk, och är den absolut mest kända sången om julgranen.

Men varför har vi julgran? Varför hyllas julgranen? Och kan en julgran ersättas av en plastgran?

Julgranen är för många den viktigaste symbolen för julen, och hör till våra svenska traditioner. Julgranen kommer emellertid inte från Sverige, utan ursprungligen från Tyskland, och där användes den redan på 1600-talet. I Sverige blev julgranen populär först i slutet av 1800-talet, och började användas alltmer under 1900-talet. Förr fungerade granen som ett skydd mot mystiska väsen och annat, och den placerades oftast utomhus.

Granen dekorerades, och på sätt och vis skyddades med vaxljus, vilket gjorde den till en symbol för ljus, liv och hopp. Idag har vi granen inomhus och klär den oftast med julgranskulor, pynt, glitter, änglar och annat. Många klär utomhusgranar med ljusslingor vid julen. Och andra väljer en plastgran istället för en äkta. Julgranen bidrar till julstämning med sitt vackra sken, de gröna barren och den ljuvliga doften.

Du kära plastgran

På 80-talet började plastgranar bli allt vanligare i Sverige, och ersatte för många den traditionella julgranen. Konstgjorda granar hade funnits i många år. I Tyskland på 1800-talet hade julgranen blivit så populär att det började råda brist på gran och på den tiden fanns det inga julgransodlingar, utan istället sågade man av topparna på befintliga granar.

Lagstiftningar som att endast en julgran per hushåll var tillåtet kom runt mitten på 1800-talet, och i samband med detta började andra alternativ till julgranen dyka upp: konstgjorda varianter, som motsvarade de plastgranar vi använder idag. De plastgranarna tillverkades dock inte av plast, utan av fjädrar från gäss, som det fanns gott om i Tyskland.

Fjäderträdet blev senare mycket populärt i USA då tyska utvandrare kom och introducerade den konstgjorda varianten, plastgranens föregångare. Under andra världskriget försvann fjäderträden, och i slutet av kriget kunde nya framsteg inom tekniken ersätta fjäderträden med barr tillverkade av plast och plastgranen var här för att stanna.

Plastgran – ett bra alternativ för allergiker

Att granen doftar gott kan ingen undgå, men det är inte alla som tål gran och som därför väljer att köpa en plastgran. Var tionde svensk får snuva och andra besvär som huvudvärk av julgranen visar undersökningar. För dem är en plastgran perfekt, och kanske det enda alternativet. Även för astmatiker och mögelallergiker ämnar sig plastgranar perfekt. Plastgranen gör det möjligt för alla att njuta av julen och dess traditioner, och kan skapa samma underbara julstämning som en gran hämtad från skogen.

Att fira jul utan gran gör att någonting inte känns som det ska, och även om en plastgran kanske, i mångas mening, aldrig kan ge riktigt samma känsla som en äkta gran p.g.a. avsaknad av underbar granlukt, så är den bättre än ingen gran alls – alla gånger! Och visst finns det fördelar med dem.

Plastgranens fördelar

Förutom det faktum att en plastgran är ett perfekt alternativ för allergiker, så finns det många andra fördelar som även icke-allergiker kan njuta av. Plastgranar behöver, till skillnad från riktiga granar, inte vattnas, klippas eller skötas om. Du slipper allt barr som en riktig gran naturligtvis för med sig.

Vidare krävs det ingen planering för inköp av gran, vilket många kan uppleva som en stressig situation. Julen innebär redan tillräckligt mycket planering, inköp av julklappar, mat, och sedan olika festligheter! Många är alldeles för länge på jakt efter den perfekta granen, och detta varje år! Köper du en plastgran kan du välja din perfekta gran vid ett tillfälle och sedan ta fram den varje jul, och behöver inte tänka ett dyft på stressen som inköp av julgran kan innebära.

Ett köp av en plastgran är också bra ur ett ekonomiskt perspektiv eftersom du bara betalar summan vid ett tillfälle, och inte varje år. Plastgranar tar också liten plats. Alla har vi något litet utrymme där kartongen får plats, men det är inte alla som har ett garage eller en källare där granen kan förvaras, men oftast går det att hitta en förvaringsplats åt plastgranen när den inte används. Idag behöver vi heller inte vara oroliga för att en plastgran ser oäkta ut – plastgranar som tillverkas idag kan lätt misstas för att vara äkta, och det finns plastgranar som liknar alla möjliga grantyper.

För de som vill ha något annat än en plastgran som liknar en klassisk grön gran, så finns det plastgranar i flera olika färger. Varför inte testa en vit plastgran?

Plastgranen ur miljösynpunkt

Huruvida plastgran är bättre ur miljösynpunkt är omtvistat. Vissa plastgranar tillverkas av PVC-plast, vilket är dåligt för miljön. Men det finns flera alternativ, därför är det väldigt viktigt att kolla på vad det är för typ av plastgran du köper och helst välja en PVC-fri plastgran. En plastgran går att återanvända i hur många år som helst, och på så vis behöver inte våra skogar lida.

I Sverige går ungefär 3 miljoner julgranar åt per år, en del importeras, t.ex. från Danmark, men det stjäls många i våra svenska skogar – enligt undersökningar uppemot 600 000 granar per år. Odlade granar kan vara mycket energikrävande, och det kan vara bra att ha i åtanke när du överväger valet om en äkta gran eller en plastgran.

Rätt belysning till plastgran

Utöver julgranspynt är belysningen en viktig faktor för julgranen. Eftersom plastgranar är gjorda av just plast, som i sin tur är rätt känsligt när det utsätts för höga temperaturer, bör du välja LED-belysning till din plastgran. De är inte bara strömsparande, utan ger vacker belysning och finns ofta i festliga färger. Med en vacker ljusslinga blir plastgranen inte bara ännu vackrare, utan också betydligt säkrare, för LED-lampor håller sig kalla, vilket innebär att din plastgran inte kan börja brinna.