Presenter – platta, hårda eller mjuka?

Presenter är ett ord som klingar positivt och det är nog få som inte blir glada när de får presenter. Vissa högtidsstunder på året är direkt förknippade med presenter och till dem räknas födelsedagar och givetvis julen. Julen är den högtid på året som det ges övervägande presenter och många gånger är det barnen som drar vinstlotten och får de största bergen utav presenter.

ånga barn och vuxna har som vana att skriva önskelistor inför julen vilket är väldigt bra eftersom man då tenderar att få något av det som man önskar sig. Många barn önskar sig hårda paket och vi blotta åsynen av sina presenter är de inte sena att klämma och känna på dem för att snabbt analysera om det är något hårt eller mjukt. Mjuka paket innehåller inte alltid oväntat kläder och mindre barn har oftast en större förkärlek till leksaker än till pyjamasar och andra mjuka plagg som vuxna tycker är praktiska presenter.

Presenter som håller länge

Ibland är det verkligen svårt att hitta på vad man ska köpa och ge bort i present. Många vuxna säger oftast att de har allt som de behöver och vill inte ha några presenter, men uppskattar oftast stunden när de får en present eller till och med flera presenter. När du ska ge bort presenter är det bra att ta sig en liten funderare över vad personen som du ska ge presenterna till tycker om och vad hen skulle kunna uppskatta att få.

Om personen i fråga tycker om att läsa, ja då har du många presenter att välja bland. Både de fysiska och nätbaserade bokhandlarna formligen vimlar av perfekta tips på presenter inom många olika ämneskategorier och genrer. När du är ute och handlar presenter i bokhandlarna kan du välja på ett sort utbud av kokböcker som passar allt från barn till vuxna och i denna kategori hittar du även kokböcker med specifik inriktning som till exempel sushi, mexikanskt, italienskt, asiatiskt och mycket mer.

Deckarböcker är oftast populära presenter och här finns det ett stort utbud att välja bland, liksom samtidsromaner och historiska skildringar. När du köper presenter till barn från en bokhandel hittar du även många pysselböcker och ritsaker som passar perfekt som presenter till både jul och vid andra tillfällen. Böcker är dessutom tacksamma presenter att ge bort eftersom de håller länge, kan läsas flera gånger, lånas ut och är en trevlig påminnelse om en fin present.

Mjuka presenter måste passa

Det kan vara lite svårt att köpa de perfekt mjuka presenterna. Mjuka presenter förknippas oftast med kläder och då är det till fördel om man vet vilken storlek som mottagaren av presenterna har. För att vara på den säkra sidan och för att undgå viss besvikelse när någon av presenterna med kläder eventuellt inte passar, ja då är det bra att ha sparat kvittot så att det går att byta till en storlek som är rätt. Många plagg är däremot väldigt lätta att köpa och du behöver inte veta den exakta storleken.

Nattlinnen och pyjamasar har oftast en vid passform vilket gör det lätta att köpa dessa plagg som presenter. Likaså strumpor och slipsar är lätta att köpa och passar för det mesta. Om du känner dig osäker på att köpa klädesplagg som presenter kan du med fördel köpa en halsduk, en scarfs eller någon annan accessoar som alltid är lätt att kombinera med olika plagg. Ta det säkra före det osäkra och köp presenter som du nästan är garanterad att det passar mottagaren.

Morgonrockar, one-size-plagg, vantar, mössor, t-shirts och många andra klädesplagg passar utmärkt som mjuka presenter. Vill du komma bort från klädinköp men ändå ge bort mjuka presenter som både är praktiska och användbara kan du satsa på badlakan, handdukar, kökshanddukar, förkläden med matchande grytlappar, bäddlinnen och andra textila varor som lämpar sig perfekt som presenter i tomtens julklappssäck, under granen, att ta med på glöggmingel eller att ge bort vid ett födelsedagskalas.

Presenter som är platta

När du känner dig helt tom på idéförslag till vad du ska köpa för presenter kan ett presentkort eller kontanter var ett bra förslag. Presentkort är oftast väldigt tacksamma presenter att både ge bort och att få. Mottagaren kan själv bestämma vad hen vill köpa och om presentkortet är till en klädbutik är det ingen risk att det blir några ”felköp” som annars kan uppstå när man handlar kläder åt någon annan.

Många gallerior och shoppingcenter erbjuder ett presentkort som gäller för deras samtliga butiker vilket ger mottagen oändliga möjligheter att köpa sig en eller flera presenter i flera butiker beroende på vad presentkortet räcker till.  Det är företrädesvis vuxna som får presentkort som presenter men presentkort är också perfekt att ge bort till barn. Många barn gillar att gå på bio men biobiljetter kan vara ganska dyrt och det är inte alla familjer som har möjlighet att gå på bio. Med vetskapen om detta och att det givetvis är ett litet äventyr för barn att gå på bio kan det vara passande att ge bort ett presentkort på bio.

Det här slaget av presenter är verkligen perfekt för barn och alltid otroligt uppskattande. Om barnen skulle få flera presenter av det här slaget så kanske det räcker till att en kompis får följa med och på så sätt blir det dubbel glädje med presentkortet.

Om du inte vill ge bort ett presentkort men inte kan komma på vad du ska köpa, ja då går det bra att stoppa ner en eller flera sedlar i ett kuvert eller tejpa upp några femmor och guldtior på ett kort eller papper och vips har du gjort en trevlig present som mottagaren garanterat kommer att gilla. Presenter av det här slaget ger även möjlighet att spara pengarna till ett senare tillfälle eller att lägga ihop dem med tidigare sparpengar för att köpa något som man sparat till under lång tid. Oavsett vilken typ av platta presenter som du väljer att ge bort kommer mottagaren att bli glad. Många familjer, pensionärer, studenter och andra vuxna skulle tacksam ta emot en eller flera platta presenter som innehåller ett presentkort eller kontanter och som tillfälligt hjälper till att underlätta månadsekonomin.

Ge bort upplevelser i dina presenter

Som vi tidigare nämnt kan det vara svårt att hitta på vad man ska köpa och ge bort i presenter. Presenter behöver inte alls vara fysiska utan kan även vara upplevelser av olika slag. På senare tid har det vuxit fram en marknad för så kallade upplevelsepaket vilket är underbara presenter att både ge bort och att framförallt få. Här kan givaren välja på att ge bort en SPA-upplevelse, massage, en middag för två, hotellvistelse, go-cart, luftballongflygning och mycket, mycket mer.

Många gånger är denna form av presenter väldigt uppskattade eftersom upplevelserna är saker som vi sällan tar oss tid till i vardagen men som vanligen sätter guldkant på tillvaron när vi får det som en present. Några av upplevelse-presenterna kan upplevas som aningen för dyra att köpa själva men då kan man lösa det genom att man går samman några stycken för att lägga ihop till presenten.

Ge presenter från hjärtat

Att ge bort presenter ska komma från hjärtat. Det blir sällan en trevlig känsla om du känner dig tvingad att ge bort presenter eller att betala till presenter som du egentligen inte vill vara med om att ge. Nej, låt hjärtats val styra när du ger bort presenter till jul, födelsedagar och andra tillfällen när det passar att ge bort en eller flera presenter. Det går utmärkt att ge bort fina presenter utan att det ska kosta en förmögenhet.

Du kan skriva ett egenhändigt kort där det står att du gärna erbjuder dig barnpassning under fyra helger det kommande året, att du gärna rensar rabatterna två gånger under sommaren, att du vill hjälpa till att måla om sommarstugan, att du kan ställa upp med bil när någon av dina bilfria vänner behöver göra en storhandling eller något annat. Listan på presenter som är gratis att ge bort men ovärderliga att få kan göras oändligt lång och det är princip bara fantasin som sätter gränserna.

Även egentillverkade julklappar har ett stort affektionsvärde och är oftast lika tacksamma att ge som att få. Är du duktig på att koka sylt, baka bullar, sticka strumpor, sy, snida eller vad det nu må var så är det bara att sätta igång att tillverka egna presenter.

Låt julen och andra högtider bli tillfällen att minnas där trevliga och uppskattade presenter får stå i centrum och där både givare och mottagare kan få känna glädjen över att presenterna passar, kommer att användas och att det blev rätt. Presenter har förmågan att förgylla många tillfällen så ta tillfället i akt och ge bort presenter som du vet kommer att sätta guldkant på tillvaron.