Presentkort – den perfekta julklappen som passar alla

Ibland kan det faktiskt vara svårt att hitta på vad man ska köpa för julklappar och då är det tur att det finns presentkort. Presentkort är förmodligen den optimala presenten för de allra flesta, både för givaren och för mottagaren. När du köper ett gåvokort för att ge bort behöver du inte oroa dig för att någon annan köper samma sak eftersom det går alldeles utmärkt att får dubbletter av presentkort för samma eller för olika butiker.

Gåvokort för en specifik butik eller för shoppinggalleria

Idag finns det en stor och bred marknad av gåvokort och de flest butiker säljer gåvokort. Förr var det vanligt att presentkort var bundna till en specifik butik och så är det fortfarande om du har köpt ett presentkort i en mindre butik som inte har dotterbutiker eller inte samarbetar med andra kedjor. Köper du däremot ditt gåvokort i en butikskedja så kan presentkortet användas i vilken av butikskedjans butiker överallt i hela landet.

Detta gör det extra fördelaktigt för mottagaren som kan välja att handla för sitt gåvokort på en rad olika orter. För att ytterligare maximera presentkortets valmöjligheter så kan man välja att köpa det i en shoppinggalleria som många gånger erbjuder ett presentkort som täcker hela gallerians butiker och som ger mottagaren ett fantastiskt utbud att välja ut sin egen present i precis vilken butik som han vill.

Presentkort i julklapp – en bra start på nya matåret

Många förknippar ett presentkort med att man väljer ut en eller flera presenter i en butik istället för att få en julklapp. Så har det varit under många år men nu finns det även en ny trend som gör att vi tenderar att köpa presentkort i matvarubutiker, möbelaffärer och andra butiker som säljer dagligvaruhandel. Många personer och familjer upplever en särskilt ansträngd ekonomi under december månad till följd av alla julförberedelser, inköp av julmat, julklappar och nyårsfirande därför kan det kännas lite som en ekonomisk uppförsbacke när det blir den 1 januari och det är fyra långa veckor kvar tills lönen dimper ner.

Oavsett hur väl som du känner dina vänner och din familj så är det säkert en uppskattad present att få ett presentkort till en matbutik. Istället för att ge onödiga prylar som de flesta av oss faktiskt klarar sig utan så är det en fantastisk idé att ge en nära vän eller en barnfamilj en god start på det nya året med ett presentkort i en matvarubutik. Småbarnsföräldrar skulle säkert jubla lång väg när de ser att de får lite ekonomisk lättnad i form av ett presentkort som kanske kan täcka en halv månads inköp av blöjor, barnmat och tvättmedel.

Pensionärer som har en låg pension är precis som alla andra tacksamma mottagare av ett eller flera presentkort i den lokala mataffären eller i det stora snabbköpet. Självklart är det möjligt att ladda ett presentkort med valfri summa men det kan också finns butiker som har fasta belopp på vad som gäller för presentkort.

Upplev mera – ett presentkort med äventyrskänsla

Presentkort på upplevelser är en het trend som har hållit i sig under många år och än ses det ingen avmattning i popularitet. När du känner att du vill ge mottagaren en härlig upplevelse som kan vara av olika karaktär så är ett presentkort en väldigt bra present. Som upplevelse kan du välja på både mindre och större upplevelser och ibland finns det skräddarsydda boxar som oftast kallas för upplevelsepaket.

En mindre upplevelse kan till exempel vara en massagebehandling, ansiktsbehandling, fotvård eller varför inte en klippning med hårbottenmassage? Större upplevelser handlar oftast om lite äventyr och kan inkludera hästridning, go cart, klättring, ballongflygning, älgsafari eller liknade. Det finns även presentkort som gäller för middag på tu man hand, en fika på utvalda caféer runt om i landet, hotellövernattning med middag och frukost, SPA-behandlingar inklusive övernattning, resor och mycket mer.

Listan över upplevelser som kan köpas på ett presentkort kan göras väldigt lång och det är nästan bara fantasin som sätter gränserna. Många föredrar att köpa färdiga boxar där hela upplevelsen ingår men det går utmärkt att själv sätta ihop sitt lilla upplevelsepaket och ge mottagaren flera olika presentkort som tillsammans bildar en helhetsupplevelse med både övernattning, mat och aktivitet.

Låt presentkortet göra sig påmind varje månad

Om du vill komma bort från de traditionella presentkorten som ger mottagaren möjlighet att välja en vara i en butik så finns det andra fiffiga lösningar. Välj en tidningsprenumeration från någon av de hundratals tidningar som idag erbjuds. Här kan du välja mellan dagstidningar, veckotidningar och månadsmagasin. Du kan välja på inredning, mode, hälsa, jakt, vetenskap, fiske, resor, barntidningar och otroligt mycket mer.

Om du vet vad mottagaren tycker om så är det bra att köpa en tidningsprenumeration på en given tidning men om du tvekar vilken tidning som blir bästa valet kan du låta mottagaren själva välja. Då köper du helt enkelt en valfri prenumeration och sedan är det fritt fram för den som fått presentkortet att själv välja tidning eller magasin. Smidigare kan det nästan inte bli och dessutom blir man påmind om det trevliga presentkortet varje gång tidningen dyker upp i brevlådan.

Barnkalas och julafton utan leksaker men med presentkort

Precis som vuxna så har barn väldigt många saker och ibland kan det faktiskt också vara svårt att hitta på passande presenter till barnkalaset eller i julklapp. Som tur är går det att köpa presentkort i leksaksbutiker men du kan även ge bort ett presentkort på bio. Barn älskar oftast att se på film och ett biobesök är ett oftast som ett litet äventyr för många barn.

Ladda ett presentkort för biofilmer med valfri summa och sedan är det fritt fram för barnen att välja film. På julafton överöses barn oftast med julklappar och då är ett presentkort ett bra val och som kan användas vid ett senare tillfälle, kanske när julstressen har lagt sig eller på en biofilm som har premiär under jullovet.

Det finns även en uppsjö av barn-, och ungdomstidningar som det går att ge bort som prenumeration med ett presentkort och som ofta är väldigt uppskattat eftersom det innebär regelbunden post av sin favorittidning.

Köp gåvokort till de som du inte känner – men som behöver det mest

Många lever i konstant ekonomisk utsatthet som innebär att de får göra avkall på både mat och hygienartiklar och därför är presenter och nöjen oftast inte ens att tänka på. Många välgörenhetsorganisationer säljer via sina fysiska butiker och/eller webshoppar presentkort som täcker mat och hygienartiklar för en viss summa och många familjer blir oerhört tacksamma och lättande när de får veta att en okänd givare har tänkt på dem och skänkt ett presentkort på mat.

För barn som sällan eller aldrig får uppleva känslan av att packa upp en julklapp finns det möjlighet att köpa och ge bort presentkort som gäller i en leksaksaffär eller som gäller för några timmars bus och lek på ett lekland eller till att se en mysig film på bio. Det är inte alltid möjligt att komma i kontakt med mottagaren av presentkortet som du köper hos en välgörenhetsorganisation eftersom det skickas eller överlämnas av tredje part, undantag förkommer så klart, men oavsett vilket, så är det så gott som garanterats att presentkortet kommer att uppskattas till fullo.

Många familjer väljer att avstå från att köpa julklappar till varandra, inte för att de inte har råd men för att de känner att de inte behöver fler prylar och då är presentkortet guld värt. Du kan fritt välja till vem du vill ge bort ett presentkort till, i vilken butik som det ska gälla i och summan som kortet ska laddas med. Vill du samtidigt känna en extra tillfredsställelse genom att hjälpa någon i nöd så kan du ge dig själv ett riktigt gott samvete genom att ge bort ett presentkort. Det finns både nationella och internationella organisationer som tacksamt förmedlar mat och andra förnödenheter till utsatta grupper via presentkort och gåvor.

Julen är en tid som präglas av givmildhet, kärlek och tacksamhet. Att ge bort ett presentkort är en trevlig gest som mottagaren själva kan bestämma över. Välj att överraska med ett presentkort som ger givaren en bit av lyx, en boost i vardagsekonomin, en oförglömlig upplevelse eller mat för dagen.