Tomtedräkten och julen

Vad är ett julfirande utan en rödklädd jultomte med ett stort härligt skägg, som kommer pulsande genom den förhoppningsvis djupa snön med en säck julklappar åt barnen på ryggen, och som sedan kommer in och fyller rummet med en glad och positiv stämning med sitt skrockande ”ho, ho, finns det några snälla barn här”? Och vad vore en sådan jultomte utan en karaktäristisk tomtedräkt i röd färg, med toppluva på huvudet, vitt skägg, bärandes på en julklappssäck och kanske en brinnande ljuslykta?

Jultomten iklädd sin tomtedräkt hör onekligen julen och våra traditioner till, och för att efterlikna det vi idag förknippar med en klassisk jultomte krävs en bra tomtedräkt i färgerna rött och vitt. En jul som inte involverar tomtedräkter blir en fattigare sådan, så är det bara.

Vikten av en bra tomtedräkt

Jultomten är för oss alla otroligt viktig i juletider, särskilt för barnen som varje år nyfiket och otåligt väntar på den mystiska men ack så snälla jultomten, som – om de varit tillräckligt snälla – kommer med alla julklapparna åt dem. Jultomten ger såväl vuxna som barn minnen, och därför är tomtedräkten som tomten bär också så otroligt viktig. Den levererar starka intryck, och därmed bör tomtedräkten helst vara i så god kvalitet att man kan använda den flera jular än bara en. En bra tomtedräkt är helst i ren bomull, men tillverkas idag i allehanda material, och finns att köpa i olika utformningar.

Även om tomtedräkten associeras med julen, så behöver tomtedräkter inte bara vara till för julfiranden. Det är synd att julafton bara inträffar en dag på året kan man ibland känna! Å andra sidan behöver inte det begränsa oss, eller betyda att man inte kan bära en tomtedräkt vid andra tillfällen under året. Tvärtom, det är perfekt att ta fram tomtedräkten till maskeraden, födelsedagsfesten med jultema, halloween, Lucia eller till julfesten.

Variationer av tomtedräkter

Tomtedräkten består normalt sett av en röd jacka eller längre kappa (oftast med vita, fluffiga kanter eller muddar), ett svart bälte i midjan och ett par matchande byxor till. På fötterna bärs vanligtvis svarta kängor eller ett par svarta eller bruna stövlar, och på huvudet en röd toppluva med tofs. Men det mest karaktäristiska för jultomten kanske ändå är skägget: ett stort, snövitt, fluffigt skägg gör tomtedräkten och därmed jultomten komplett! Har man inte råkat odla sitt eget, så köper man ett lösskägg!

Tomtedräkter behöver naturligtvis inte vara just manliga, tomtedräkter finns även till för de som hellre klär ut sig till tomtemor utan skägg, och kanske hellre en tomtedräkt som består av en röd klänning med vita kanter, eller för barnen som vill klä ut sig till tomtebarn eller tomtenisse på Lucia eller vid julavslutningen, där kanske den röda luvan med tofs räcker som tomtedräkt. Med andra ord finns det många olika variationer av tomtedräkter, det gäller bara att använda fantasin och se till att man har en tomtedräkt som passar till ändamålet.

Tomtedräktens bakgrund

Så vad är det vi idag anser vara en klassisk tomtedräkt? Tomtedräkterna vi idag använder i Sverige är starkt sammanlänkade med Santa Claus, även bekant som Saint Nicholas, den amerikanska jultomten – en tomte som avbildades just i en röd tomtedräkt med vita kanter, röd toppluva på huvudet, och för att inte glömma: ett stort, snövitt skägg.

Den sortens tomtedräkt och bild av tomten fick sitt genomslag på 1930-talet i och med en Coca-Cola-reklam av den amerikanska (med finsk-svenska rötter) reklamtecknaren och konstnären Haddon Sundblom, som skulle förvandla Coca-Cola till en dryck man drack året runt, och det med hjälp av företagets Santa Claus, iklädd röd tomtedräkt, som Sundblom skapade. Sedan kom tomtedräkten som syntes på Coca-Cola-reklamerna att bli allmänt känd i Europa och även på grund av att företag Disney reproducerade detta utseendet av tomten, bl.a. i sin tecknade film Jultomtens verkstad från 1932.

Många tror felaktigt att den röda tomtedräkten skapades av Coca-Cola, men den tjocka, glada tomten med vitt skägg och röd tomtedräkt fanns långt tidigare. År 1823 hade dikten ”A visit from St. Nicolaus” av Clement Clarke Moore publicerats i tidningen Sentinel. Där beskrivs St. Nicolaus som en tjock man med stort vitt skägg, och som blir dragen av åtta renar och sedan tar sig in i folks hem genom skorstenen. Den bilden lät sig sedan tyska tecknaren Thomas Nast inspireras av, som sedan utvecklade en tomte i en röd tomtedräkt, som syntes i serier riktade till barn mellan åren 1863-66. Det är en sådan tomtedräkt vi är vana vid att se jultomten i idag.

Jultomten med tomtedräkt i Sverige

Jultomten har inte alltid varit en man iklädd röd tomtedräkt som kommer med julklappar åt barnen. Jultomten i Sverige på 1800-talet var ännu en gårdstomte, och den sortens tomte hade inte på sig någon röd tomtedräkt. På den tiden bar tomten istället en grå tomtedräkt men med en röd toppluva. Tomten var heller inte just ett väsen som bara förekom på julen. Den svenska gårdstomten med sin gråa tomtedräkt kom till bondgårdar och förde lycka med sig.

Tomten kunde hämnas om man till exempel var elak mot djuren på gården eller rentav misskötte gården. Tomten vakade över djuren som fanns på bondgården, och som tack fick han en skål gröt (som senare har blivit en tradition på det svenska julbordet).

Viktor Rydbergs novell ”Lille Viggs äventyr på julafton” från 1871 samt dikten ”Tomten” från 1881 kom sedan att ändra på denna bild av tomten. Jenny Nyström illustrerade en man, inte helt olik dagens tomte i sin röda tomtedräkt. När Viktor Rydberg skrev dikten ”Tomten” var alltså tomten ingen jultomte som kom hem till familjer och delade ut julklappar, för det var det fortfarande julbocken som gjorde i Sverige. Julbocken var länge en symbol för julen i Sverige, men i och med jultomtens framträdande på 1800-talet så byttes julklappsutdelaren sakta men säkert ut, även om julbockens tradition fortlevde på många ställen i Sverige långt inpå 1900-talet.

Sammanfattningsvis är det vi idag förknippar med jultomten en sorts sammanslagning av gårdstomten och Santa Claus.