Julfirande med tomte och tomtemask

I Sverige har vi en hundraårig lång tradition att klä ut sig till jultomte på julen. En jul utan jultomte är inte en fulländad jul. I Sverige hade vi tidigare en lång tradition med julbock. Julbocken byttes i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet ut mot jultomten, som således tog över julklappsutdelningen. Jultomten är en glad, tjock gubbe med stort, härligt, fluffigt, snövitt skägg, som blir dragen av sina åtta renar för att sedan komma in med julklappar åt barnen.

Han har med sig en stor säck med julklappar i, och blir ofta bjuden på någonting när han slår sig ner i familjens hem. Jultomten är en mycket viktig symbol för julfirandet i Sverige, och han är en sammanslagning av vår svenska gårdstomte, julbocken och Santa Claus, den amerikanska jultomten. Idag kommer jultomten till de flestas hem på julafton, oftast kommer jultomten någon gång efter Kalle Anka. Det brukar vara någon i familjen, en granne eller en vän, som får äran att vara jultomte.

Den vanliga förklaringen till att personen inte närvarar brukar vara att han eller hon är och köper tidningen, det vill säga om det är en person som var med i julfirandet. Sedan kommer personen tillbaka iförd en tomtedräkt, som brukar vara röd med vita muddar, en röd tomteluva med tofs, eller så bär personen en tomtemask för ansiktet, så att han eller hon inte längre går att känna igen.

Hur klär man ut sig till tomte med tomtemask

Att klä ut sig till tomte kanske låter enkelt, men det finns en hel del att tänka på, och utbudet av tomtemasker, tomtedräkter och andra tillbehör kan oftast verka som en djungel. Det kan vara bra att gå igenom vad du har hemma, och fundera på hur tomten ska se ut när han eller hon är färdigutklädd så att du har allt klart inför julfirandet. Är det du som ska vara tomte på julafton kanske du känner att du vill ha en alldeles särskild dräkt på dig, men även om jultomten är förknippad med en stor, rödklädd man med tjock mage så kan ofta kan en tomtemask räcka gott och väl för ändamålet.

Tomtemasker är enkla att använda, och går att ta fram varje jul. Med en tomtemask på blir den övriga klädseln inte lika viktig. Det viktigaste och mest karaktäristiska för jultomten är just det vita skägget och den röda tomteluvan med tofs.

Att bära tomtemask

En tomtemask är ett utmärkt alternativ för dig som inte vill lägga ner så stor möda på tomtedräkten. Det kan räcka med att bära en tomtemask och sedan sätta på sig någon röd tröja, eller en gammal rock och ett par kängor. Med en tomtemask som täcker ansiktet är det klart och tydligt vem det är du har klätt ut dig till, det krävs inte så mycket andra detaljer, som smink, toppluva och annat: en tomtemask består oftast av både ett stort, vitt lösskägg, en röd luva med tofs och ett tomtelikt ansikte. Därför kan en tomtemask vara det bästa alternativet för dig som inte har en stor budget, eller helt enkelt inte vill lägga ut så mycket pengar på utklädnaden till jultomte.

Tomtemasker finns i många olika skepnader, och med olika ansiktsuttryck. Vill man kanske inte bära en tomtemask, för att man tycker att det känns obehagligt, att det blir varmt och svettigt och att man får svårt att andas, eller att man kanske inte ser tillräckligt bra, så kan skägg och luva eller en peruk ersätta en tomtemask. Det kan vara en god idé att köpa en sådan typ av tomtemask till ett mindre barn som vill klä ut sig till tomte på ett kalas eller en maskerad.

Något att ha i åtanke inför julafton, om det är du som ska vara tomte och tänkt bära tomtemask, är att många småbarn kan tycka tomtemasker är otäcka. Därför kan det vara bra att höra dig för innan du bestämmer dig för om du ska bära en tomtemask på julafton. Ska du på en julfest, eller liknande, där inga mindre barn som kan vara rädda för tomtemasker infinner sig, kan det vara en perfekt idé att bära tomtemask. Du kommer billigt undan, och behöver inte köpa mycket annat till din utklädsel.

Viktigt att tänka på när man köper tomtemask

Det viktigaste att tänka på när du väljer tomtemask är just de punkter som redan tagits upp. Om du ska klä ut dig till jultomte på julafton och därmed överraska barn, så kanske det går att välja en tomtemask som ser snäll och glad ut, det finns många olika tomtemasker, så det går alltid att hitta en tomtemask som känns lämplig för ändamålet, det gäller bara att hitta rätt. Många tycker att tomtemasken sitter obekvämt, eller att det inte går att se bra när man har på sig en tomtemask.

Då gäller det att söka vidare, för det finns alla möjliga tomtemasker idag. En tomtemask ska inte behöva vara trång och liten, ofta går det att hitta tomtemasker i olika storlekar, så fråga i närmaste butik efter en storlek på tomtemask som kan passa dig. Något annat du kan fundera på är hur verklighetstrogen du vill att din tomtemask ska se ut. Tomtemasker finns liksom alla andra masker, dräkter och utklädslar i olika prisklasser och kvaliteter, så bestäm dig för vad för typ av tomtemask du vill köpa innan du söker.

Kanske kan det vara värt att köpa en tomtemask som är dyrare, som du kan använda vid fler än ett tillfälle? Är du säker på att du inte ska vara jultomte vid nästa julfirande, eller kommande julaftnar, utan bara ska gå på den där maskeradfesten så kanske det räcker med att köpa en billigare tomtemask som kanske inte har lika bra kvalitet som de dyrare tomtemaskerna, men som åtminstone håller för kvällen.

Om du ska på en halloweenfest eller en maskerad kanske en otäck tomtemask är perfekt! Det finns många tomtemasker som kan upplevas skrämmande, de kan se arga, elaka, galna och spöklika ut. Sådana tomtemasker lämpar sig inte alltid på julafton, utan kan istället bäras på halloweenfesten.