Julbocken överraskar med sin tomtesäck

Tomtens föregångare som julklappsutdelare, vår svenska julbock, levererade liksom dagens jultomtejulklapparna i en tomtesäck. Det var en tomtesäck som inte är olik de som jultomtarna brukar komma med idag. Ofta är en sådan tomtesäck gjord av säckväv eller jute, ett material som är slitstarkt och hållbart. En vacker och numera för många nostalgisk bild som illustrerar denna tradition av julklappsutdelning på julafton går att hitta i Elsa Beskows klassiker ”Petters och Lottas jul” från 1947.

Även om jultomten hade börjat ta över bockens roll i nästan alla hem i Sverige, så fanns bocken kvar i de högre stånden på många håll i landet inpå 1900-talet. Elsa Beskow visade hur tidigare julfiranden hade sett ut, och detta behöver därför inte vara bundet till årtalet boken utgavs. Men visst var julbockens tid över.

Tomtesäck i sagor och visor

Illustrationerna i ”Petters och Lottas jul” ger oss en bild av hur ett julfirande kunde se ut i Sverige, och hur julbocken uppvaktade familjen med en tomtesäck fylld med julklappar. En av bilderna visar hur bocken anländer i krökt hållning med en käpp i handen och en stor mask likt ett bockansikte för ansiktet. Mannen som gömmer sig bakom den stora masken är Farbror Blå. Det var alltså en i sällskapet som fick äran att vara julbocken.

Vidare är Farbror Blå iförd svart päls, och på ryggen har han en tomtesäck. De andra i sällskapet sitter och fikar vid matsalsbordet, och de stackars små barnen gömmer sig under bordet. De tycker att julbocken ser otäck ut, trots att han bär en tomtesäck där det finns julklappar i! Petter och Lotta får inte bara besök av en julbock, som då är Farbror Blå. På en annan bild i boken finns en annan julbock med. Den andra julbocken har ett liknande utseende, men bär en annan typ av mask, som ser ut att vara gjord av halm. Ibland hade man alltså tur och fick fler julklappar! Den andra julbocken har ingen tomtesäck på ryggen, utan bär julklapparna istället i handen.

Elsa Beskow illustrerade även en bild till tonsättaren Alice Tegnérs visa ”En jul när mor var liten”. Visan, tillsammans illustrationen, ger också en bild av hur julbocken kunde se ut: ”In där klev en julebock, skäggig och med luden rock, han tog ur en påse små paketer opp.” Påsen, som är en brun tomtesäck, är inte liten alls, tvärtom – den ser ut att rymma många klappar åt de små barnen. Den julbockens tomtesäck är lik den tomtesäck som finns i ”Petters och Lottas jul”.

Tomtesäck med julklappar

Att våra julklappsutdelare kommer med julklappar i tomtesäckar är alltså ingenting nytt. Traditionen av julklappsutdelare i Sverige är inte alltför långa. Julbocken var till en början inte helt lik dagens jultomte. Traditionen med julbocken hade inte alltid innefattat en tomtesäck med klappar i till familjen. De äldre traditionerna utgjordes av ungdomar som gick till olika gårdar och sjöng sånger eller uppträdde, till exempel ett skådespeleri.

De hade inga klappar med sig i en tomtesäck. Som tack för sångerna eller skådespelet fick de en bit mat eller dylikt. Senare när det blev vanligare att ge varandra julklappar, vanligtvis i de högre stånden eller ”finare familjerna”, så var det julbocken som gjorde det. Då kom han eller hon, oftast en vän eller familjemedlem, med en tomtesäck på ryggen och delade sedan ut julklapparna som fanns i tomtesäcken. I nära hundra år var det julbockens uppgift att leverera julklapparna i en tomtesäck, innan jultomten sedan tog över.

Idag är vi alla vana att se jultomten komma med en stor tomtesäck på julafton. En klassisk bild vi har av jultomten med tomtesäck finns med i ”Jultomtens verkstad” från år 1932, som visas på Kalle Anka varje julafton i Sverige. Då vi får se hur jultomten förbereder julklappsutdelningen i Nordpolen. Han har mycket att stå i och en lång lista med barns önskningar att uppfylla. När alla leksaker är färdiga så får vi se dem marschera in i tomtens stora tomtesäck, och när alla sedan befinner sig i tomtens tomtesäck så kastas säcken upp på släden, och tomten färdas iväg.

Tomtesäck idag

Vår tradition med jultomte som julklappsutdelare kommer förmodligen att leva kvar länge. Det vanligaste sättet, och det absolut mest klassiska, är att transportera julklapparna med hjälp av en tomtesäck. Bara med en tomtesäck på ryggen blir jultomten komplett! Det är dessutom mycket bekvämare, och estetiskt sett elegantare, att bära julklapparna i en tomtesäck. Julklappar förtjänar en bra tomtesäck.

Det är en obligatorisk del av julen och bidrar till en härlig och oförglömlig julstämning. Det vore väldigt trist om jultomten kom med en stor svart sopsäck, eller ett gäng matkassar när han eller hon kommer med julklapparna. Tänk själv: skulle du tycka det var en rolig och stämningsfull tomte? Köp därför en fin tomtesäck till julklapparna.

Olika tomtesäckar

En tomtesäck behöver inte vara gjord av just säckväv eller jute, utan idag går det att köpa tomtesäckar i många olika textilmaterial, som bomull, sammetsmaterial och linne. Tomtesäckar behöver inte vara just bruna eller naturfärgade! Visserligen är det så de klassiska tomtesäckarna ser ut, och som många kanske tycker är mest stämningsfulla. Men det kan även vara väldigt fint att lyxa till julklappsutdelningen med en röd tomtesäck av sammet, eller varför inte en annan färg?

På så sätt kan tomtesäcken matchas perfekt till jultomten, och tomten ger ett annat intryck och nyanseras. Tomtesäckar finns även att köpa med olika texter, broderier, tryck och annat, vilket kan piffa till julaftonen lite extra. Tomtesäckar är inte bara till föll julafton. Idag har många skolor julklappsutdelning, och naturligtvis går det att använda en tomtesäck till annat, till exempel är det en fin idé att leverera julmaten i en tomtesäck.

Det finns även mindre tomtesäckar som är perfekta för presenter, eller att fylla med julgodis, karameller och annat, vilket i sin tur kan vara en perfekt julklapp åt barnens lärare, kollegan eller personen som håller i julfirandet. Eller varför inte köpa eller göra en julsäck med delikatesser och ge bort?