Upplevelser kring jul

Julen är en av årets största högtider och som oftast är förknippade med många härliga upplevelser. Det som vi förknippar med en härlig och god jul är väldigt individuellt och det kan vara alltifrån stämningen, miljön, lukter, smaker och mycket annat.

Julmarknaden – en härlig upplevelse

Julmarknader börja dyka upp i slutet av november och i början på december. Att gå på julmarknad är en härlig upplevelse som oftast ger en trevlig försmak på julen. På julmarknaden kan du få en härlig känsla för all den goda julmaten och många gånger bjuds det på små prova-på-bitar av olika sorters sill, ostar, korv, bröd och mycket mer och för att göra upplevelsen ännu större kan du köpa med dig hem lite av den goda maten. Vissa julmarknader är så kallade renodlade matmarknader och här är det verkligen en upplevelse att gå. Andra julmarknader bjuder på en mix av både mat, traditionellt hantverk och pyssel för barnen. För både barn och vuxna är det en härlig upplevelse att besöka en julmarknad och då dessa oftast är väldigt populära får man ibland räkna med att det kan bli lite trångt, men det är det värt. Den goda stämningen som oftast råder på julmarknader, dofterna, musiken och utbudet ger en härlig upplevelse som man kan leva länge på. Det kan vara trevligt att ha som tradition att besöka en julmarknad inför varje jul för då vet man också vilken härlig upplevelse man har att se fram emot.

Upplev julen med den rätta musiken

Julen är verkligen en speciell händelse i vår almanacka och julmusiken är i det närmaste ett måste för att julen ska blir en härlig upplevelse. När du strosar runt i varuhusen för att leta efter julklappar till dina nära och kära så skiljer sig oftast dessa shoppingturer från de vanliga inköpen. Gör julklappsinköpen till en härlig upplevelse och strosa omkring bland butikerna men julmusiken dovt klingande i dina hörlurar som är instoppade i öronen. Butiker och shoppinggallerior brukar alltid spela julmusik för att höja stämningen bland alla shoppare och det är ideligen igenkänningsbara låtar som White Christmas, God jul önskar i er alla, Hej tomtegubbar och andra välkända melodier som är lätta att gnola med i och som oftast alltid verkar humörhöjande. Julmusik under julshoppingen ger en härlig upplevelse och gör du mycket shopping dagarna före jul, ja då får du många härliga upplevelser med god julmusik. När du är hemma är det du som styr urvalet av julmusik och då är det omöjligt att inte trolla fram härliga upplevelser. Musik har en förmåga att kunna förena både barn och vuxna som oftast blir till härliga upplevelser.

Julfester – roliga kalas och fantastiska upplevelser

Många höstaktiviteter avslutas med en trevlig julfestveckorna före jul och om man är med på olika fritidsaktiviteter så kan du förvänta dig många roliga kalas och upplevelser. Julfester kännetecknas av en glad stämning, dans kring granen, besök från tomten som ibland delar ut julklappar eller godispåsar till barnen, god fika med julkakor och ibland ett stort julbord med all sorts julmat. När julfesten är slut så är du en upplevelse rikare. Julmånaden kännetecknas oftast av en fulltecknad almanacka med olika avslutningar, julfester och många andra trevliga upplevelser. Om du har barn som går i skolan brukar det också komma en inbjudan från klassföräldrarna om det är julfest på gång. Barn älskar att ha roligt och när de har arbetat flitigt en hel termin på förskolan och i skolan är det roliga att kunna ge dom en eller flera härliga upplevelser i form av en rolig julfest där både barn och föräldrar träffas för att umgås och att önska varandra en god jul.

Glöggmingel – en av alla upplevelser i decembermörkret

Julen är förknippad med dofter och umgänge och vad passar då inte bättre än lite glöggmingel dagarna strax före jul. Samla dina vänner för en stunds social samvaro och bjud på glögg med tilltugg. Glöggmingel tillhör de härliga och trevliga upplevelser som vi gärna ser fram emot under december månad. Värmande glögg, doften av pepparkakor, lussebullar, saffransskorpor och kanske dofterna av apelsin och nejlikor får sinnena att varva ner och vi känner oss oftast tillfreds. Bjud dina vänner och bekanta på sköna upplevelser när julen nalkas och koppla ifrån stressen och alla måsten. Glöggmingel är trevliga tillställningar som man lätt kan ordna och gärna tackar ja till.

Upplevelser utanför fönstret – se det snöar

Snö är inte alltid givet på julafton och juldagarna eftersom vårt avlånga land tenderar att ge mer vita vintrar i norr och ibland helt gröna jular i söder. Men när snön faller känns julens antågande och oavsett vart i landet som du bor har du säker en rad trevliga upplevelser och minnen kring vita jular. Många gånger äter vi lite för mycket under julhelgen och för att få in lite skön motion är det perfekt att ta på sig tjocka jackan, dra mössan över öronen och snöra kängorna för att sedan bege sig ut på en promenad. Att gå på vinterpromenad bland villakvarteren, i skogen eller bland höghusområdena kan så klart ge olika upplevelser men den gemensamma nämnaren är att du kommer ut från ”stugvärmen”, får lite frisk decemberluft, kan skingra dina tankar eller samtala med någon som går med dig på promenaden. Snön som faller i sakta mak ger oftast ett fridfullt intryck och snötyngda grenar ger ett vykortsvackert landskap. Det bästa av allt, dessa upplevelser är helt gratis.

Upplevelser du lätt ordnar själv inför julen

När du vill roa dig är det bara att bjuda över dina vänner på lite glöggfika, ett litet julbord eller ordna en vinterpromenad som avslutas med varm choklad och goda smörgåsar. När du vill ge dig själv lite egen tid när det börja lacka mot jul finns det många trevliga och underbara upplevelser att välja på. Har du tillgång till ett badkar kan du fixa dig ett hemma-spa och låta julstressen rinna av dig samtidigt som du lyssnar på instrumental julmusik, tänder några doftljus, och låter badvattnet får några droppar av härlig badolja. Saknar du badkar är det ingen fara. Fixa ett ljuvligt fotbad och låt verkligen fötterna få all din uppmärksamhet en kväll några dagar före jul. Att fixa lite SPA-behandling för fötterna är lika enkelt som billigt och resultatet blir alltid till belåtenhet. Det finns en mängd härliga upplevelser som förknippas med julen och oftast är det väldigt individuellt vilka upplevelser som vi är vana vid i juletid.

Upplevelser från förr

När vi talar om att ge oss själva spa-upplevelser i juletid så är det säkert ljusår från vilka upplevelser som folk för två, tre och ännu fler generationer tillbaka i tid upplevde. Några av de mest förekommande upplevelserna från förr var när det var julslakt, stoppning av korv, tillverkning av julklappar, det stora julbaket och stora kaffekalas för de som var lyckligt lottade. Allt eftersom tiden går ändras både förväntningar och upplevelser och varje generation har oftast sina specifika upplevelser som är starkt förknippade med julen.

Att köpa eller att uppleva upplevelser

När det gäller upplevelser går det både att köpa dem och att enbart uppleva den.  Många har fördelen att kunna välja vad för slags upplevelser som de vill ha medan andra inte har denna förmån. Pengar styr mycket men inte allt. Stora dyra upplevelser är kan så klart vara väldigt lyckade men är inte synonymt med lycka. Små billiga saker kan ge stora upplevelser och ett härligt minne för livet och det är därför oerhört subjektivt vad som är trevliga, underbara och helt fantastiska upplevelser kring jul. Upplevelser kan antingen upplevas i glada vänners lag, med sin parter eller på egen hand. Det viktig är att välja och skapa efter sitt hjärta för då kommer de finaste upplevelserna. Att efterlikna från andra ger inte alltid samma sköna känsla. Upplev upplevelserna som du vill.